Vissen op Forel

Forel soorten

Er zijn heel veel forelsoorten waar menig sport-visser actief op vissen. Alle vissoorten die forel worden genoemd horen bij de familie Salmonidae, een onderfamilie van de Salmoninae, echte zalmen.

De bekendste forel soorten zijn de Salmo, Salvelinus (Salmoninae) en het geslacht oncorhynchus, de pasifische zalmen en forellen. Van de Salmo trutta zijn er drie bekende ondersoorten zoals de bekende Zeeforel, meerforel en beekforel.

Regenboogforellen worden tegenwoordig ook veel in Europa gekweekt om verkocht te worden als consumptievis terwijl het grootste gedeelte bestemd is voor de forelvisvijvers die wij in Nederland ook heel goed kennen als put and take vijvers.

Waar vissen op Forel

Ik schreef al over de vijvers waar je als sportvisser terecht kunt om te vissen op forel. In de natuur vind je de forel in koele en heldere rivieren en beken en in diepe meren. Voor die natuurlijke forel wateren moet je toch meer richting het buitenland zoals Denemarken, Zweden en England. Enkele andere bekende forellanden zijn Frankrijk en Slovenië.

In Nederland is het Oostvoornsemeer een heel erg bekend water die ook bij onze naaste buurlanden heel bekend is. Een prachtig viswater waar de forel op een natuurlijke wijze leeft en gevangen kan worden. De zeeforel is de laatste jaren ook in opkomst en steeds vaken hoor je vangstmeldingen langs de kust en inlands de rivieren op. Een prachtige sportvis waar je straks niet meer persé voor naar Denemarken hoeft.

Forel vissen, de techniek

Vissen op forel kan op veel verschillende manieren. Ik zelf ben een vliegvisser en alleen al het vliegvissen kent vele methoden. Bij het vliegvissen op forel vis je per jaargetijde anders maar ook stilstaand of stromend water zorgt er voor dat je weer voor een andere techniek kiest. Je kunt zo met zowel een streamertje als met nimph op forel vissen. Boobies en zalmeitje zijn wel favoriet en op het Oostvoornse meer is het stokje een bekende vlieg die het goed doet.

De spinvisser kan heel goed met een lichte spinhengel en lichte molen met 18/20 100ste uit de vissen op forel. Als aas wordt er vaak gevist met powerbait die zo wordt geprepareerd dat het deeg gaat ronddraaien. Andere kunstaas soorten zijn natuuurlijk de spinner en kleine plugjes die het heel goed kunnen doen en een mooie actieve manier van vissen is. Naast het kunstaas wordt er ook gevist met natuurlijk aas zoals wormen, maden en pieren. Ook hier geld weer, neem verschillende aassoorten mee zodat je altijd kunt zoeken naar dat wat op dat moment het beste werk.

Visstekken voor Forel in Nederland

Vertel ons jouw ervaringen: