Vissen op Karper

Vissen op karper is een van de meest beoefende sportvistak en in de laatste decennia van de twintigste eeuw is het enorm populair geworden en de populariteit groeit nog steeds erg hard.

Karper (Cyprinus carpio)

De Europese karper of gewone karper is herkenbaar aan zijn 4 baarddraden, twee op de bovenlop en twee lange draden in de mondhoeken. De karper heeft een lange rugvin met sterke eerste vinstralen. De rand van de rugvin is hol ingesneden.

Er komen in Nederland verschillende verschijningsvormen van de karper voor:

  • De wilde of boerenkarper
  • De schubkarper
  • de edel of spiegelkarper
  • de rijenkarper
  • de leder of naaktkarper
  • de volschub spiegelkarper

Voedsel

De Europese karper leeft voornamelijk van insectenlarven, kleine kreeftachtigen, weekdieren en wormpjes. Ook jonge waterplanten en wier wordt door de karper gegeten.

Karperstekken

Je wilt vissen op karper en zoekt naar stekken bij jouw in de buurt. Het allerbelangrijkst van een karperstek is natuurlijk dat er ook echt karper op het water zit. Op Anglermaps vind je direct onder de foto de belangrijkste vissoorten die op het viswater te vangen zijn. Je kunt ook bij een viswaterbeschrijving onder “visbestand en vangsten” kijken.  Staat de karper als vissoort vermeld dan weet je bij dat viswater goed kunt vissen op karper. Vind je je informatie niet op onze website dan is het goed om langs een water te gaan en kijken of er karpervissers actief zijn of gewoon vragen aan locale vissers.

Door een viswater goed te observeren, voor dat je op karper gaat vissen, kan je er ook achterkomen op het viswater karperstekken kent. Let op de het volgende:

  • Bellen in het water. Wroetende karpers, let op grote “bruisplekken”. Karper kan behoorlijk lang blijven hangen.
  • Springende karper. Karper wil met name in het voorjaar nog al eens massaal springen en achter elkaar aan “jagen”
  • Zonnebadende karper. Met een pollaroid bril zie je met warme dagen vaak karper zonnen.
  • Paaiende vis, geeft je ook een goed idee van de hoeveelheid karper op een water.

De karper is van nature een kantvis en is vooral actief op de grens van ondiep naar diep water. Overhangende struiken, waterplanten, bruggen, duikers, etc zijn de karperstekken die de karper graag bezoekt en de karpervisser zo met het blote oog kan zien.

Bodemstructuur is een andere eigenschap waar je op moet letten bij het vissen op karper en niet zomaar te zien is. Weet waar de diepe stekken zijn en hoe de taluds lopen op een water. Wat is de bodemgesteldheid van een water, zijn er zandplaten te vinden, verhogingen, plateaus en harde stukken in een modderige bodem.

Je veel belangrijke informatie vinden op Anglermaps voor het vissen op karper, maar toch zul je de exacte stekken moeten vinden door te pijlen. Een voerboot met dieptemeter kan je hele waardevolle gegevens verschaffen op een makkelijke manier.


Karperstekken op Anglermaps

Karper Hengelsportspeciaalzaak

Karpervakantie

Vertel ons jouw ervaringen: