Vissen op Zeebaars

Vissen op de zeebaars wordt door heel erg veel sportvissers uitgeoefend en door zijn enorme vechtlust heel erg gewaardeerd als sportvis. De vis wordt ook culinair zeer gewaardeerd en wordt hierdoor helaas nog al eens door sportvissers zonder in acht name van minimummaten of aantallen meegenomen om verkocht te worden aan restaurants. Ga jij vissen op zeebaars, houd dan de minimummaten aan voor de zeebaars die je meeneemt en neem alleen voor eigen consumptie mee. Maar wij van Anglermaps zijn voor Catch and Release!

Vissen op zeebaars

Zeebaars

Zeebaars (Dicentrarchus labrax)

Een volwassen zeebaars heeft een langgerekt lichaam en is zilvergrijs van kleur. Op het kieuwdeksel vind je een donkere vlek. De zeebaars heeft twee gescheiden rugvinnen. De voorste rugvin heeft 8 of 9 stekels. Niet alleen de rugvin is voorzien van stekels maar ook de aarsvin en aan de kieuwen hebben stekels, een vis die je dus met respect moet behandelen. De lengte van een zeebaars kan tot een respectabele vis uitgroeien van 100cm. Het Nederlands record staat op dit moment op naam van Joop volkers met een zeebaars van 94cm.

De zeebaars kom vooral voor rond de kust. De jonge dieren groeien op in estuaria, havens en lagunes en blijven hier tot een jaar of vier, vijf. De jonge vissen zijn ook in de winter hier te vinden, volwassen vissen trekken in de winter richting dieper water en verder van af de kust.

Voedsel zeebaars

De zeebaars is een echte jager en leeft van een gevarieerd dierlijk menu en bestaat uit vis, garnalen, krabben, kreeftjes, wormen en weekdieren. Net als veel vissen en dieren zal de zeebaars vooral voedsel opnemen die ruimvoorhanden is en het minste energie kost om te krijgen. De grote vissen voeden zich nog steeds met schaaldieren maar het aandeel vis neemt dan aanmerkelijk toe.

Waar vissen op zeebaars.

visstekken zeebaars

visstekken voor zeebaars

Van af april zijn kun je zeebaars verwachten en gericht vissen op zeebaars waarna in mei de vis ook voorkomt in het noorden van de Waddenzee. In de zomer leven de vissen vooral solitair maar in het najaar groeperen de vissen zich om weg te trekken naar dieper water verder van de kust.

Zowel jonge als volwassen zeebaarzen zijn te vinden in ondiep water waarbij de jonge vissen vaak niet dieper te vinden zijn dan op vijf meter water. Vissen op zeebaars is het meest succesvol in helder water. De zeebaars prefereert namelijk voornamelijk helder water, een echte zichtjager dus.

De klassieke stekken voor zeebaars zijn steenstorten, golfbrekers, havenhoofden en pieren. Belangrijk is natuurlijk dat er prooidieren te vinden zijn. Voor een jager als de zeebaars is het belangrijk dat de vis zich in een hinderlaag kan verschuilen en bij harde stroming de in problemen en gedesoriënteerde aasvis kan grijpen.

De stekken hierboven zijn natuurlijk van af de kant goed te zien maar er zijn ook onderwater obstakels die een stek een top stek voor zeebaars kan vormen en waar het goed vissen op zeebaars is. Deze stekken zijn minder goed te herkennen. Richels, geulen, steenstort onderwater en wrakken zijn van die stekken die je zo bovenwater niet snel zult ontdekken. Stroomversnellingen en stroomnaden verraden vaak dergelijke stekken.

Verder kan je stekken vinden waar water door versmallingen wordt geperst en dus een zeer sterke stroming veroorzaakt. Dit wordt veroorzaakt door zowel natuurlijk als kunstmatige omstandigheden denk bij kunstmatige omstandigheden aan sluizen en versmallingen onder bruggen. Ook oester-, mosselbanken en wierbedden vormen prachtige stekken. Hier is veel onderwaterleven te vinden zoals krabben, kreeftjes, wormen en weekdieren.

Ga je vissen op zeebaars ga dan eens tijdens eb je stekken bekijken om te zien wat er bij vloed aan het oog wordt onttrokken.

Regelgeving

De wettelijke minimummaat voor de zeebaars is 36 cm

Zeebaars vistechnieken

Er zijn verschrikkelijk veel technieken waarmee je op deze rover kunt vissen. Zo kan je vissen op zeebaars met de schuifdobber, met kunstaas maar ook statisch op de bodem met ankerlood.

Het vissen met de dobber op zeebaars is een veelzijdige visserij en omvat op zichzelf al weer vele vistechnieken. Misschien het belangrijkste bij het vissen met de dobber is dat het, anders als je zou denken, geen statische visserij is. Dus hier geld ook dat je meer resultaten zult boeken als je je aas attractief presenteert. Presentatie is eigenlijk altijd belangrijk bij het vissen.

Kunstaas vissen op de zeebaars is wellicht door heel veel vissers de meest ultieme manier en dat kan ik onderschrijven. Daarnaast is het vissen met kunstaas ook een heel erg brede visserij, zo kan je vissen met pluggen, shads, buccktail jigs, pilkers, lepers en poppers. Een prachtige visserij dus waar je helemaal je ei in kwijt kunt.

Maar zo heeft elke soort kunstaas zijn eigen specifieke eigenschappen en voor en nadelen. Voor elke type water. Zo is het vissen met shads op zeebaars een visserij die in het voor en najaar een succesvolle techniek om wat dieper viswater te bevissen. De zeebaars schoolt samen om richting open water te trekken en is nu op wat dieper water goed te bevissen.

Het vissen op zeebaars met pluggen kan door de grote verscheidenheid van pluggen, elk met hun eigen actie, ook op verschillende tijden van het jaar en in verschillende waterlagen uitgeoefend worden.


Visstekken voor Zeebaars op Anglermaps

Hengelsportwinkels gespecialiseerd in Zeebaars

Visgidsen gespecialiseerd in het vissen op zeebaars

Websites over Zeebaarsvissen


Vertel ons jouw ervaringen: