Vissen in Nederland

Vissen in Nederland, een land met mogelijkheden.

Ons kleine waterlandje kent onnoemelijk veel mogelijkheden voor de sportvisser het is dan ook niet verwonderlijk dat 2 miljoen Nederlanders vissen in Nederland en regelmatig een hengeltje uitgooien.

Sinds 1906 kent Nederland een bond die de belangen behartigt voor de Nederlandse sportvisserij.

Nederland kent dan ook 45 inheemse zoetwatervissoorten en enkele zoutwater vissoorten zoals de harder die tot ver het zoetewater op trekken. Steeds vaker worden er nieuwe vissoorten in Nederland gevangen die deels op eigen kracht Nederland weten te bereiken via door de mens gecreëerde trekroutes zoals het Donau-Rijn knaaal.

Nederlandse watertypen

Het diverse bestand aan vissoorten maakt dan ook dat Nederlandse sport- en recreatievissers op een groot aantal vissoorten gericht kunnen vissen. Naast een grote diversiteit in vissoorten heeft Nederland als waterland ook een enorme verscheidenheid aan viswatertypen.

Misschien is de meest bekende viswatertype in ons, van de zee gewonnen, land wel het polderwater. Nederland kent vele verschillende type polderwateren waar je als visser vele uren op een grote hoeveelheid verschillende vissoorten kunt vissen. Vissen in Nederland betekend dan ook al snel dat je meerdere keren de polder in zult trekken.

Wat ook erg bekend is bij vissend Nederland zijn de grote rivieren Nederland ligt in de Delta van drie grote Europese rivieren de Rijn, Maas en Schelde. Daarnaast kent Nederland nog een groot aantal, wat onbekendere en kleinere rivieren waarvan een aantal uitmonden in de drie grote rivieren. Er zijn een groot aantal sportvissers die vrijwel uitsluitend vissen op rivieren.

Naast de rivieren en polders kent Nederland nog een zeer groot aantal andere viswater typen zoals kanalen, beken, meren en plassen en natuurlijk het water wat je in de steden vind en vaak een prachtig visbestand kent.

Viswateren Nederland op Anglermaps

Regelgeving

Om te mogen vissen in Nederland heb je een vergunning nodig om te mogen vissen. Enigste uitzondering is dat je tot je 14de jaar mag vissen onder begeleiding van een volwassene die zelf wel de juiste papieren bezit. Je mag dan met 1 hengel zonder vergunning vissen. Wil je toch vissen met alle aassoorten en twee hengels moet je een JeugdBVISpas hebben.

De wetten en regelgeving rond om de visserijwet in Nederland bestaat uit twee gebieden; Visserij in de Binnenwateren en zeevisserij. Voor binnenwater en zee- en kustvisserij gelden andere regels.

Om te kunnen vissen in de binnenwateren heb je een VISpas nodig. Een VISpas krijg je door lids te worden van een hengelsportvereniging bij u in de buurt. U krijgt bij een VISpas een lijst met viswateren waar u mag vissen.

Voor de recreatievisser die heel zelden eens een hengeltje uitgooit zijn ook vaak dagvergunningen verkrijgbaar.

Het vissen in zee is niet vergunningplichting. Om te mogen vissen op zee en van af de kust is dus geen vergunning nodig. Er is echter een uitzondering en die gelden voor enkele zoute Deltawateren zoals het Veerse Meer en het grevelingenmeer. Voor beide wateren heb je een zeeVISpas nodig. Ook voor het spitten van zeeaas in het Deltagebied is deze vergunning vereist. Lees ook over visstekken in Zeeland

Vissen in Nederland betekend dus vissen op een grote diversiteit aan viswateren. Nederland is dan ook een prachtig sportvisland die zeer veel te bieden heeft. Zorg er wel voor dat je de juist papieren bij je hebt

Informatie over vissen in Nederland: