Amstelveense poel


Watertype:
Belangrijkste Vissoorten: , , , , , , ,
Belangrijkste sportvistype: , , ,
Plaatsen: , , , , , ,

Amstelveense poel

De Amstelveense poel is een veenplas, die in de 19 eeuw is uitgegraven om aan de alsmaar groeiende behoefte aan brandstof te voldoen. De plassen die ontstonden bij het winnen van veen in Holland werden in het meestal ingepolderd. De natuurwaarde van het Amsterdamse bos werd tijdens de aanleg al duidelijk waardoor de inpoldering nooit is afgemaakt. Zo bleven de Amsterdamse Poel bespaard en bleven er twee prachtige visgebieden over, de Kleine Poel en de Grote Poel.

Viswater en visstekken

De grote poel is een helder water met een maximale diepte van rond de twee meter en met zeer ondiepe stukken waar 20cm water kan staan. De Kleine poel is een viswater die een halve meter ondieper is. Er mag in de Grote Poel alleen maar van af de noordelijke en oostelijke over gevist worden. Wat het water voor de kantvisser wat beperkt maakt. De Kleine Poel kan in zijn geheel niet van af de kant worden bevist. Met het huren van een bootje worden de mogelijkheden een stuk groter ook juist omdat je de vis meer kunt opzoeken en niet vast zit aan de beperkte mogelijkheden langs de kant.

Visbestand en vangsten

Het karper- en witvisbestand is goed te noemen met een reële kans op een groot exemplaar. Het water is dan ook het meest interessant voor de witvisser en karpervisser. Roofvis als snoek en snoekbaars komen ook voor, maar niet in zeer grote getale. Er zwemmen een paar meervallen rond.

Bereikbaarheid

Het water wordt intensief gebruikt voor de recreatie. Dat maakt ook dat het water goed te bereiken is en tegelijkertijd rekening moet worden gehouden met grote drukte op mooie dagen. Er zijn boten te huur bij de jachthaven van Diemen.

Vergunningen en rechten

Het viswater valt onder de amsterdamse hengelsport vereniging  Let op! Indien je aan of op dit water ’s nachts wilt vissen is een Nachtverblijfpas verplicht!

Viswater impressie video


Auteur: Robbie Kerkhof (Bewerkt: Anglermaps redactie)


In de buurt van Amstelveense poel te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: