Bergse Plassen Rotterdam


Plaatsen: ,

Bergse achterplas en Bergse voorplas.

De Bergse voor- en achterplas zijn de twee veenplassen die de Berge plassen vormen. De twee Veenplassen zijn met elkaar verbonden en liggen tussen de Rotterdamse buitenwijken Schiebroek en Hilegersberg. De plassen zijn ontstaan in de 17e en 18e eeuw door turfwinning.

Viswater en visstekken

In 2003 is er een bodemsanering geweest door het uitbaggeren afdekken van de vervuilde sliplaag die door jarenlange lozingen ernstig was vervuild. Nu is het water van de Bergse plassen weer schoon en dat merk je ook aan het goede visbestand. Hierdoor zijn de Bergseplassen weer super viswateren geworden en een viswater die je als sportvisser zeker niet moet missen.

Tussen de Voor- en Achterplas zijn de plassen verdeeld door een oude middeleeuwse weg die Rotterdam en de Wijk Hillegersberg verbinden. De plassen zijn verbonden door een kort kanaal waar je met een bootje van de en plas naar de andere plas kunt komen.

Het water is niet diep en met een twee meter houd het er wel op. Langs de kanten kom je veel rietvelden tegen en vind je er lelievelden langs de kanten in het water. In het water vind je haventjes en eilandjes waar zomerhuisjes op staan. Houd rekening met de bewoners op de eilandjes maar vergeet de eilandjes zeker niet.

Ook de brug en kanaaltje die beide plassen verbinden moet je zeker niet vergeten.

Visbestand en vangsten

Op de bergse plassen komen 13 vissoorten voor. Natuurlijk zijn de 13 vissoorten op de plas niet allemaal interessant voor de sport- en recreatievisser zo vind je er driedoornige stekelbaars, bittervoorn en rivierdonderpad. De bittervoorn en rivierdonderpad staan op de lijst met beschermde vissoorten. De vissoorten die wel interessant zijn zijn blankvoorn, brasem, ruisvoorn en zeelt.

Ook komt er karper voor op de Bergse Voor- en Achterplas.

In 2006 is een paaiplaats voor snoeken aangelegd en zijn er in de plas volwassen snoeken uitgezet. Ga je vandaag de dag vissen vind je er dan ook een goed bestand aan snoek. Ook de overige roofvis doet het goed waarbij het lijkt alsof de Voorplas meer snoek bevat en de Achterplas het territorium is voor snoekbaars. Voor de Baarsvisser zijn de plassen een waar walhalla en zijn er grote aantallen baars te vangen.

Bereikbaarheid

Het water ligt tussen de Rotterdamse wijken Hilligersberg en Schiebroek en omsloten door villa’s en zomerhuisjes. Toch kan je er een plekje vinden. Heb je een boot dan kan je er komen van af de Rotte via de Berg en Boeksche Verlaat.

Vergunningen en rechten

Voor het vissen op de Bergse plassen heb je een vergunning nodig van HSV Groot Rotterdam of een gemeente vergunning Rotterdam.

Een gedeelte van de Achterplas is eigendom van Plaswijck en hier mag niet gevist worden.

Viswater impressie videoIn de buurt van Bergse Plassen Rotterdam te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: