Bergumermeer


Plaatsen:

Bergumermeer, het noordelijkste meer van Friesland.

Het Lauwersmeer ligt natuurlijk veel noordelijker maar dit is een oude zeearm en rekenen we in dit verhaal dus maar niet als het noordelijkste meer van Friesland. Het Bergumermeer ligt ten oosten van Bergum en wordt door het Pr. Magriet Kanaal doorsneden en zo verdeeld in een Noordelijke en Zuidelijke gedeelte.

Elektriciteitscentrale Bergum

Een populaire visstek is de inlaat van het koelwater van de elektriciteitscentrale. De in het noordelijke gedeelte van het meer liggende centrale trekt veel vis, en hier vind je dan ook een goede stek voor de roofvissen snoekbaars, baars en snoek. Naast dat de uitlaat veel vis aantrekt is de uitlaat van de centrale ook een plek waar veel witvis te vinden is. De hoge temperatuur van de uitlaat zorgt er voor dat bijvoorbeeld de snoekbaars hier minder te vinden is ondanks de grote hoeveelheid prooivis.

Waterdiepte en  bodem.

Het meer is vrij ondiep, 1,5 tot 2 meter. Aan de oevers, in het bijzonder de oostzijde van het meer is de diepte vaak niet meer dan 50 cm. De bodem bestaat uit veen en in het zuidelijke gedeelte van het bergumermeer vind je een zandbodem.

De ondieptes van de Oostzijde bevatten prachtige wiervelden waar we snoek kunnen vinden en natuurlijk is hier ook soekbaars in de ochtend en avonduren te vangen.

Vissoorten.

In het meer vind je een goed bestand aan witvis. Karper wordt hier wat minder goed gevangen en kan je beter je geluk beproeven op het Pr. Magriet Kanaal. Snoekbaars en Snoek is op het meer goed vertegenwoordigd en van de snoek is bekend dat die op het bergumermeer respectabele afmetingen kunnen bereiken.

trailerhelling:

Er is een gratis trailerhelling  aan de Westkern in Kootstertille. Een populaire uitvalbasis voor sportvissers om het oostelijke traject van het Prinses Margriet Kanaal te bevissen en zit je  heel snel op het Bergummermeer.


In de buurt van Bergumermeer te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: