Binnenmaas


De Binnenmaas een oude rivierarm

Officieel het de Binnenmaas de ‘Binnenbedijkte Maas en is een afgedamde tak van de Maas in de Hoeksche Waard. Het meer is dus een overblijfsel van de oorspronkelijke loop van de Maas en had vroeger verbinding met de Brielse maas. Deze tak is sinds 1421 afgedamd bij Maasdam.

Viswater en visstekken

De Binnenmaas heeft een oppervlakte van 170 hectare met een lengte van 8 kilometer en een breedte tussen de 120 en 400 meter. Het meer ligt tussen Maasdam en Westmaas. Bij Westmaas, waar het water begint, is de breedte ruim 300 meter en erg ondiep rond de 1 meter. Een stuk verder rond Mijsherenland loopt de bodem van het meer al weer snel af naar meer dan een 10 meter diep met een diepe put van wel 18 meter. De oeverzones blijven ondiep met stijl aflopende talud waar je snoek , karper baars en ook snoekbaars mag verwachten.

Visbestand en vangsten

Vooral onder de roofvisser is de Binnenmaas bekend en worden hier hele goede resultaten geboekt met prachtige snoeken en mooie oude Baarzen. Natuurlijk weten we dat de roofvis niet van water leeft en staat een goed roofvisbestand eigenlijk altijd voor een goed witvisbestand. Naast de roofvisser is ook de karpervisser hier bekend met het water en worden er karpers gevangen tegen de 30 pond aan.

Bereikbaarheid

De ondiepe oeverzones zijn modderig en niet geschikt voor vliegvissers die wadend willen vissen. Het water is langs talrijke stekken en vissteigers van af de oevers te bevissen. Voor de boot, kayak en bellyboat is het water uitermate geschikt en zeker gezien ook de grote van het water ben je in een motorboot of kayak in het voordeel.

Vergunningen en rechten

Een vergunning is nodig op dit water en de rechten zijn van HSV Westmaas/Mijnsherenland. De vergunning is op te halen bij dierenspeciaalzaak Doby in Westmaas. Ook zijn er dagvergunningen verkrijgbaar voor de sportvisser die een dagje op de Binnenmaas wil vissen.

Aanvulling door Marcel de Ruiter:
Let op: In tegenstelling tot hetgeen vermeld wordt op de achterzijde van het dagvergunning (EUR 2,- ; te koop in de automaat hangend aan parkeerautomaat nabij boothelling) zijn de eisen ten aanzien van aas nu gelijk aan de landelijke normen. Ofwel vanaf de laatste zaterdag van mei (einde gesloten tijd aassoorten) mag je wettelijk gezien weer met alle aassoorten vissen.

Daarnaast geldt ook de beperking ten aanzien van dreghaken niet! Er geldt geen leeftijdgrens voor vergunningen (dus ook voor kind kopen!) en een Vispas is niet nodig (laatste ook gechecked met Sportvisserij NL; dhr Jacques).

Over een maand komt er een nieuwe site in de lucht met up-to-date info over vissen in de Binnenmaas. E.e.a. was wat verlaat door vertraging gemeente. Deze info per 3/7/12 verkregen van dhr van Veldhoven, voorzitter HVS Binnenmaas.In de buurt van Binnenmaas te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: