De Tedingerbroekplas


De Tedingerbroekplas, ook wel TBP genoemd, is een uitzonderlijk mooi stukje water met een natuurlijke uitstraling tussen de grote snelwegen in. Het water is 3,5 hectare groot en eigendom van gemeente Den Haag en de ’s-Gravenhaagse Hengelsport Vereniging huurt het visrecht ervan. Vissen mag alleen vanaf de steiger aan de kopse kant van de plas (noordwest zijde) en vanaf de kant waar het fietspad langs loopt. Ondanks alle veranderingen door de nieuwbouw in de regio blijft het vooralsnog een schitterende visstek.

Viswater en visstekken

Gemiddeld tussen de 1.50-2.50 meter diep. Aan de zijde van het fietspad is het ondieper, gemiddeld 1 meter. Voor de steiger zijn stukken tot 3 meter diep. Vroeger was de plas een stuk dieper, men zegt dat door het vele heien in de regio de plas ondieper is geworden.

Vissoorten en vangsten

Alle vissoorten komen voor. Er is een groot karperbestand, gewicht tussen de 10 en 25 pond, de kans op een hoge twintiger of misschien wel een dertiger is aanwezig! Ook is de plas bekend om de (grote) snoeken. Over het algemeen heeft de plas een goede gevarieerde visstand met voor elk wat wils. De Tedingerbroekplas is geen gemakkelijke plas voor de beginnende sportvissers. De volhouder wint, want vooral de specialisten onder de sportvissers vangen bij tijd en wijle vaak mooie exemplaren van vooral karper, zeelt, brasem en snoek op deze plas!

Vergunningen en rechten

Vergunningen voor het vissen op de Tedingerbroekplas zijn te verkrijgen bij Sportvisserijbelangen Delfland of zuster verenigingen HSV Groot Rotterdam en ’s-Gravenhaagse Hengelsport Vereniging (GHV). Tesamen vormen zij de Sportvisserij combinatie Zuid Holland .

Men moet lid zijn van één van de drie verenigingen of in het bezit zijn van een stadsvisbewijs van de ’s-Gravenhaagse (in dat geval mag men slechts vissen met één hengel en niet op roofvis).

Bereikbaarheid

De Tedingerbroekplas is te bereiken via de Westvlietweg langs de Vliet in Voorburg-Leidschendam. Komende uit de richting Delft vlak voor de spoorwegovergang rechtsaf de Spoorlaan blijven volgen. Vanaf de richting Voorburg direct na de spoorwegovergang linksaf.

Op de Spoorlaan na de onderdoorgang van het viaduct rechtsaf tot het einde van de weg. Rechts is hier een parkeerplaats voor auto’s en links is de toegang tot de plas via een smal betegeld pad.

Bron: Lex Peters


In de buurt van De Tedingerbroekplas te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: