De Zegerplas


Watertype:
Belangrijkste Vissoorten: , , , , , ,
Belangrijkste sportvistype: , , ,
Plaatsen: ,

De Zegerplas, Alphen aan den Rijn

De Zegerplas is gelegen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Onder de Alphenaren staat de plas ook wel bekend als “Het Meer”. De plas is in de jaren 70 ontstaan door zandzuiging en is zo’n 70 hectare groot. In de loop der tijd is de plas omgetoverd tot een mooi recreatie gebied voor zowel wandelaars als watersporters.

Viswater en visstekken

Het water is op zijn diepst zo’n 30 meter. De bodem bestaat vooral uit zand in de diepere gedeeltes en veen en puin in de ondiepere stukken. Als je de plas rond gaat is er eigenlijk van alles te vinden. Er zijn wat steile onderwaterformaties waar graag vis tegenaan kruipt maar ook lelyvelden en stukken met veel begroeing.

Er zijn gedeelten met natuuroever maar er is ook een heel stuk betonschoeing geplaatst. Er is een: recreatie strandje met T steiger, een “kabel waterskibaan”, een ondiepere sloot met havenboxen en aan de Burgemeester Bruins Slotsingel een trailerhelling.

Omdat er voorheen veel algengroei plaatsvond wat de waterkwaliteit nadelig beïnvloedde zijn er zuurstofbuizen in de diepere gedeeltes geplaatst. Nu blijft de watertemperatuur in de zomer lager zodat de algen wegblijven. Het lijkt soms net een bubbelbad op diverse plaatsen. Vis niet in de buurt van deze bubbels want de buizen liggen met kabels over de bodem verankerd. Hier verspeel je gemakkelijk een anker of vistuig aan. Houd ook rekening met duikers en met de waterskibaan.

Visbestand en vangsten

De meeste mensen die in de zegerplas vissen zijn uit op snoekbaars. Dit is echter niet de enige vissoort de die plas te bieden heeft. Er is ook in grote getalen baars te vangen. Vette snoeken zijn op zo’n diep water natuurlijk ook geen uitzondering. In steeds meerdere mate komt er ook roofblei voor in deze plas. Dit is natuurlijk “Dé” nieuwe sportvis van Nederland. Gelukkig dringt deze vis steeds verder door in de kleinere wateren.

Langs de kanten is het water ondieper en daardoor ook meer geschikt voor de witvisserij. De brasem, voorn en karper zijn goed vertegenwoordigd in dit water. Brasem zie je soms in de ondiepere stukken in grote getalen zwemmen.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van de Zegerplas is top! Aan twee kanten van de plas zijn parkeerplaatsen te vinden. Zegersloot Noord en Zegersloot Zuid. Ook bij het crematorium aan “de verlengde aarkade” kun je vaak je auto kwijt.

Vanaf de kant is het prima vissen. Rond de plas ligt een goed voet/fietspad waardoor je overal langs het water kunt komen. Ook zijn er diverse openbare recreatiesteigers waarvan je prima een hengeltje uit kunt gooien.

Er is een nette trailerhelling voor degene die met de boot dit water willen bevissen. Deze bevind zich bij Zegersloot Noord ter hoogte van de Chinees aan de Burgemeester Bruins Slotsingel. Hier is ook voldoende parkeergelegenheid. Het is mogelijk via een brug vanaf het Aarkanaal de plas opvaren.

Vergunningen en rechten

HSV Alphen aan den rijn heeft het visrecht op dit water. De Zegerplas is ook opgenomen in de lijst met landelijke viswateren waardoor je er ook mag vissen met in je bezit de VISpas en bijbehorende Landelijke lijst met Viswateren.

Viswater impressie


Auteur: Wouter Hoogerwerf


In de buurt van De Zegerplas te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: