Grindgat Oost-Maarland


Grindgat Oost-Maarland, Eisder Beemden

Het Grindgat Oost-Maarland bevind zich ten zuiden van Maastricht gelegen aan de Maas en staat hier ook mee in verbinding. De Zuidkant van het grindgat is gelegen in een bosrijk natuurgebied genaamd de Eisder beemden.

Viswater en visstekken

Het gehele grindgat is goed visbaar vanaf de kant enkel worden niet alle oevers onderhouden in de lente en zomer hierdoor is het soms een uitdaging om goede plekken te bereiken maar 70 % kan met een waadpak langs de kant worden bereikt.

Aan de zuidkant liggen veel oude steiger en andere obstakels zoals bomen. De steiger palen worden niet meer actief gebruikt en zijn daardoor erg goede hotspots voor de roofvisser. Naast het grindgat aan de zuidkant is een vijver gelegen welke een groot visbestand kent met mooie ondiepe stukken afgewisseld met dieper poelen. Alles behoort tot een overstromingsgebied van de Maas en hierdoor ontstaan eilanden en andere wisselende obstakels welke erg goed aandoen als roofvis visstek.

Het grindgat kent vele verschillende dieptes maar bij mee helaas minder bekent omdat ik een kantvisser ben en het moet hebben van de visuele diepte verschillen. De zuidkant zoals ik deze beschrijf heeft een ondiepe oever met in het midden een bevaarbare diepte.

In het natuurgebied lopen wilde koeien en paarden en je vind er erg veel vogels en amfibieën en zoogdieren, kijk zeker niet op als er een schildpad met een schild doorsneden van 30 cm voor je op een stronk ligt te zonnen. ook vinden we hier ijsvogels en groene spechten en stikt het van de konijnen. Mede doordat er erg veel amfibieën en andere smakelijke hapjes zoals muizen en ratten leven word er door mij veel gevangen op oppervlakte kunstaas en streamers.

Het gebied is zeker de moeite waard en een lange vissessie is eigenlijk de enige manier om de stek en het gebied te eren.

De beste uren om te vissen vind ik in de ochtend en einde van de middag/ avond. Maar rond het middag uur heb ik ook al wat snoeken op de streamer kunnen landen.

Visbestand en vangsten

Een groot bestand aan witvis zoals (kolossale) Brasem, Karper en Voorn. Windes en Roofblei Zijn ook goed vertegenwoordigt. Maar voor mij als roofvisser is gebleken dat het bestand aan Snoek, Baars en Snoekbaars erg goed is en tot op heden heb ik geen dag niks mogen vangen. En kijk zeker niet raar op als er als bijvangst een mooie Meerval op de kant komt, deze vinden de shads waarmee ik op Snoekbaars vis ook erg aanstrekkelijk.

Bereikbaarheid

Het viswater is goed bereikbaar en er is ruime parkeer gelegenheid aan de zuidkant van het grindgat. De andere oevers zijn iets minder bereikbaar maar zeker te bereiken.

Vergunningen en rechten

V.V.M Visstand Verbetering Maas. Je krijgt een kaart waar duidelijk op staat vermeld waar je wel aan de oever mag vissen of niet en welke vijvers in het naastgelegen natuurgebied mogen bevist worden. Een groot gedeelte van de Maas aan de zuidkant mag wel enkel met de vispas bevist worden en daar is dus geen vereniging vergunning voor nodig.


Auteur: Daniel Van Steenwijk


In de buurt van Grindgat Oost-Maarland te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: