Haringvliet


Top snoekbaars water, het Haringvliet

Het haringvliet is een voormalige zeearm van de Noordzee. In 1970 werd het Haringvliet door de Haringvlietdam afgesloten van de zee. Tussen de Hoeksche Waard en Hellegatsplein loopt de Haringvlietbrug die de scheiding aangeeft van het Haringvliet en Hollandsdiep.

Het sluiten van het Haringvliet had grote gevolgen op de natuur, het zoute water en de invloed van eb en vloed verdween. kenmerkende riet en bieslandschap verdween net als vissen als de elft, fint en de Atlantische Steur. Ondertussen is men druk met onderzoek en maken van plannen over het openen van de sluizen. Het kierbesluit zou ingaan in 2003 maar inmiddels is dit van 2008 al weer verschoven naar december 2010 waarna ook deze datum niet werd gehaald.

Viswater en visstekken

Het Haringvliet is een prachtig viswater en ook heel erg groot. De lengte van het water is 28 kilometer en heeft een breedte van 795 tot 3150 meter. Een water waar menig sportvisser van onder de indruk is. De grote van het viswater is niet het enigste waar vissers van onder de indruk zijn, ook het visbestand is heel erg goed. Vissers uit heel Nederland en daarbuiten komen naar het water en is het een wedstrijdwater van het NKS (Nederlands Kampioenshap Snoekbaarzen)

Het Haringvliet is zeer groot met eindeloos veel visstekken en mogelijkheden. Het bodemverloop is op het haringvliet zeer afwisselend en zijn er ondiepe plekken in de oeverzones waar je wadend kunt vissen maar ook dieptes van 16 meter en dieper. Je vind in het midden van het water ook plateaus met een diepte van 2,5 meter. De bodem kent dus mooie taluds en een grillige bodem die je als visser zeker moet opzoeken en waar het goed vissen is.

Midden in het haringvliet ligt het eiland Tiengemeten. Rondom Tiengemeten bevinden zich ondieptes waar het goed vissen is op zowel witvis als roofvis. Het eiland is dus een visstek die je zeker niet moet overslaan met name in het voorjaar en de zomeravonden.

Andere gekende visstekken zijn de monding van het Spui en natuurlijk de haringvlietbrug waar het ook heel goed vissen is voor bellyboat en kayak. Voor de kayak en bellyboat vissers zijn er altijd stekken te vinden waar je goed uit de wind kunt liggen

Het haringvliet is niet altijd even makkelijk en het is er oppassen geblazen wanneer stroming en sterke wind hoge golven veroorzaken. Op het Haringvliet stroomt het dus ook maar dat is bij lange na niet zo sterk als op de rivieren zoals de IJssel en wil nog al eens verschillen van dag tot dag.

Visbestand en vangsten

Het Haringvliet staat met name bekend om zijn snoekbaarsbestand en hele dikke grove baars tot wel 50cm. Snoek wordt ook gevangen op dit viswater en ik hoor steeds meer over vangsten van deze rover.

Maar ook voor de witvisser is het een top viswater met dikke brasem, blankvoorn en windes. In het voorjaar ben ik ook regelmatig zonnende karper tegengekomen die zich opwarmden aan de eerste lente zon op de ondiepe platen. Er worden karpers gevangen met gewichten die oplopen tot 40 pond.

Bij de monding van het Spui heb ik gehoord van roofblei vangsten maar helaas zelf nooit mogen vangen. Ik hoor dan ook graag van sportvissers die deze meldingen kunnen bevestigen.

De haringvlietbrug kent ook een prachtig bodemverloop met stukken van 5 meter en plaatsen waar het water dieper is als 10 meter. Aan de zuid-kant van de brug zijn nog ondiepere stukken te vinden waar zeker in het voorjaar het heel goed vissen is en van af de recreatie strandjes goed wadend te vissen is.

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid is goed. Met name de bootvisser zal zich hier thuisvoelen en kan terecht bij openbare trailerhellingen in Hellevoetsluis, Nummansdorp en de Deltahaven in Stellendam. Auto’s kunnen op dergelijke plaatsen natuurlijk makkelijk neergezet worden.

De oude zeearm is inmens groot en er is altijd wel een plek te vinden om te vissen. spendeer hier wat tijd aan bestudeer de kaart goed op deze website en zul je vele kleine weggetjes vinden die je dicht aan de oever brengen. Verder is het net als al het grote water, spendeer tijd aan het water en het onthuld je de meest spectaculaire visstekken.

Vergunningen en rechten

Het Haringvliet is opgenomen in de landelijkelijst van viswateren en mag je hier vissen met een geldige VisPas en de Landelijke & federatieve Lijst.In de buurt van Haringvliet te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: