Heidemeer


Heidemeer

Viswater en visstekken

De Heide is een Nederlands recreatiegebied aan de zuidwestelijke rand van Heerenveen. Dit recreatiegebied is ontstaan in de jaren tachtig, nadat er enkele jaren zandwinningen hebben plaatsgevonden, waardoor een recreatieplas met een diepte tot 20 meter is ontstaan. Op de plas zijn alleen roei- en zeilboten toegestaan. Naast de recreatieplas zijn er groot aantal sloten op het gebied tot een diepte van 2 meter, deze monden vaak uit in ruime visstekken rondom de recreatieplas. Aan de recreatieplas zijn er verschillende stijgers aangelegd waar vanaf gevist kan worden. Dit gebied bied dus een legio aan mogelijkheden om de sport tot het uiterste te beoefenen.

Aan de noordkant van de plas bevindt zich een klein strand, waarop ook strandvolleybal gespeeld kan worden. Na de sloop van het openluchtzwembad werd De Heide het recreatiegebied voor de Heerenveners. Ten oosten van het recreatiegebied ligt woonwijk De Heide en de golfbaan met de golfclub Heidemeer.

Al met al een toplocatie.

Visbestand en vangsten

Langzamerhand is er ook een leuk visbestand ontstaan. Voor ieder wat wils. Van mooie voorns tot grote roofvissen, van karpers tot forellen en laten we de zeelten tussen de waterlelies niet vergeten. Er zwemt overvloed aan vis en elke hengelaar kan hier zich uitermate vermaken.

Hengelsportvereniging Heerenveen heeft onder meer (spiegel)karpers uitgezet om de hengelsport te stimuleren. In 2007 werden er ook graskarpers uitgezet om de watergentiaan te bestrijden.

Op recreatiegebied De Heide is een uniek project gestart met uitgezette spiegelkarpers. Al deze Spiegelkarpers werden bij de laatste uitzetting eenzijdig gefotografeerd (en wel de linkerflank ). Elke spiegelkarper beschikt immers over een geheel eigen schubbenpatroon (vingerafdruk) en zijn zodoende tot in lengte van jaren weer te herkennen.

Dit project heeft als doel de variatie aan schubbenpatroon van karper in Recreatiegebied De Heide te Heerenveen te vergroten. Het zal daarnaast ook voor alle sportvissers een schat aan gegevens opleveren betreffende de groei, lengte en gewicht evenals het trekgedrag.

Dus vissers helpen dit project slagen door gefotografeerde gevangen spiegelkarper aan de linkerflank te fotograferen. Daarbij dient de karper gewogen te worden en dan terug gemeld te worden aan de HSV. Op deze wijze worden de verschillende puntgave karper gevolgd in hun bestaan.

Bereikbaarheid

Met de auto:
Rondom de recreatieplas is het niet toegestaan om met motorvoertuigen door het recreatiegebied te rijden. Wel is er gratis paskeergelegenheid. Vanaf de parkeerplaatsen kan je via verharde en onverharde paden bij de verschillende stekken komen.

Met de fiets of lopend:
Met de fiets en lopend kan je overal komen. Er ligt over elk slootje een brug. Deze bruggen verbinden de verschillende eilanden met elkaar, waardoor je de mogelijkheid hebt om het geheel recreatie te bevissen.

Vergunningen en rechten

De Heide is uitsluitend te bevissen door leden van verenigingen aangesloten bij de federatie van Friesland. Naast de vispas kan er een aanvullende karperpas worden afgenomen die geldig is in combinatie met de VISpas HSV Heerenveen en omstreken.

De karperpas bestaat uit 3 onderdelen:
A) het mogen vissen met 3 hengels
B) het mogen nachtvissen met een paraplu
C) het mogen nachtvissen buiten de maanden juni, juli en augustus.

Voor het Heidemeer gelden ook een aantal regels en wensen:

  • Gevangen karper dient onmiddellijk te worden teruggezet.
  • Er geldt een meeneemverbod voor forellen.
  • Het gebruik van meertandige haken is alleen toegestaan bij kunstaas groter dan 12 cm, in alle andere gevallen is het gebruik van meertandige haken verboden.
  • Vis weerhaakloos met aas dat kleiner is dan 12 cm en gun uw collage-vissers ook de kans om een mooie gezonde forel te vangen.
  • Gebruik van Trouvit en powerbaits is niet toegestaan.
  • Vangstregistratie is belangrijk voor het beheer. Sportvissers worden verzocht hun vangsten te registreren en aan de federatie door te geven.

Spiegelkarperproject : Verzoek om van gevangen spiegels linkerkant te fotograferen en door te geven aan hsv Heerenveen met daarbij de lengte en het gewicht vermeld.

Naast deze regels gelden de algemene voorwaarden. In het Heidemeer mag worden gevist door de houder van een geldige VISpas, onder de algemene voorwaarden zoals vermeld in de Landelijke Lijst en de voorwaarden zoals vermeld bij de verschillende federaties.

Bij het vissen in deze wateren dient u de VISpas en de Landelijke & federatieve Lijst van Viswateren bij u te hebben.


Auteur: Sjors Keij


In de buurt van Heidemeer te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: