Het Brielsemeer


Het Brielse Meer is een meer in Zuid-Holland, ten noorden van Brielle. Het langgerekte meer vormt de scheiding tussen Voorne en het Europoortgebied en vormde tot 1950 als Brielse Maas een deel van de verbinding tussen de Oude Maas en de Noordzee.

De afdamming van de Brielse Maas werd in 1950 gerealiseerd door de bouw van de Brielse Maasdam aan de noordwestkant, die het meer scheidt van het eveneens kunstmatige Oostvoornse Meer.

Viswater en visstekken

Er wordt gevist op de locaties “Wijde Slik”,”Brielse Brug”, “Molenhaven” en “Kogeloven / Hondenkennel”. Ook op het Brielse Meer moet je een keuze maken hoe en waar de te vangen vis is. De ene keer wordt er veel blankvoorn gevangen op de vaste stok; de andere keer dient er met de feeder op brasem gevist te worden. Gelet op de breedte van de Brielse Maas moet er, als de feeder gekozen wordt, een keuze gemaakt te worden of je ver uit de kant vist of niet.

Op de locaties Brielse Brug en Molenhaven kun je op sommige stukken een aardig stukje waden. Dit kan uiteraard alleen als het wordt toegestaan. Gelet op de diepte is dit op de overige twee locaties niet aan te bevelen. Op vaste hengelafstand, 12 meter, is de diepte vijf meter. Verder uit de kant wordt het al snel 6 to 8 meter diep. De keuze die je maakt met de feeder is een voerplek maken op een afstand van 20 of misschien wel op 70 meter.

Visbestand en vangsten

Het visbestand bestaat uit brasem tussen de 1 en de 21/2 kilo tevens is er goed blankvoorn en winde te vangen. Bij slechte vangsten kan de baars ook uitkomst bieden. Omdat het Brielse Meer regelmatig “doorstroomt” is het water bijzonder helder. Het lijkt erop dat er hierdoor bij helder weer veel voorn te vangen is en bij bewolkt weer veel brasem.

Bereikbaarheid

Wat betreft de bereikbaarheid het volgende: Het Brielse Meer is gelegen tussen Rozenburg en Brielle, vlak naast het Hartekanaal.

Vergunningen en rechten

Vissen met de Nederlandse grote vergunning is hier verplicht, echter wanneer er met een hengelsportvereniging wordt plaatsgenomen aan de waterkant moet u een wedstrijdvergunning aanvragen die te verkrijgen is bij de hengelsportfederatie Zuidwest Nederland – District De Randstad.

Naast de grotevergunning zijn er ook zijn er dag- en weekvergunningen te verkrijgen in Briele voor de recreatie visser.


In de buurt van Het Brielsemeer te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: