Het Veerse Meer


Spectaculair vissen het Veerse Meer

De Deltawerken hebben Zeeland een ander aanzien gegeven. Zo is het Veerse Meer in 1961 ontstaan nadat het Veerse Gat werd afgedamd. Tegenwoordig heeft het Veerse Meer een belangrijke recreatieve bestemming en is het een paradijs voor de (sport)visser.

Viswater en visstekken

Het Veerse Meer heeft een lengte van 22 kilometer en een totale oeverlijn van 55 kilometer. Het meer scheidt Noord-Beveland van Zuid-Beveland en Walcheren. Het totale oppervlak van het meer bedraagt ruim 2000 hectare. De maximale breedte is ruim 1,5 kilometer. Het water is brak met een wisselend zoutgehalte. De waterkwaliteit is zeer goed te noemen, getuige ook het aantal duikplekken dat het meer heeft. De maximale diepte van het meer is 25 meter, maar varieert sterk per plek. Op sommige plekken loopt het vrij steil af, andere plekken zijn bewaadbaar. Gebruik daarvoor altijd een waadstok!

Vanaf de kanten is het prima vissen vanaf verschillende dijken, dammen of zelfs duinen. De bodem is overwegend zanderig. Binnenstrooms kan er sprake zijn slibvorming. Hoewel er vanaf 2004 een ‘open’ verbinding is met de Oosterschelde en er een getij is van ongeveer 10 centimeter, valt het wel mee met de stroming. De mooiste plekken vind je vlakbij Kats aan de noordelijke oever (diep, helder water!). Verder naar het westen vanaf de dijk bij Geersdijk. Op de zuidelijke oever bij de Piet (oude haven). Hier vis je midden in de natuur. Overigens zijn er meerdere trailerhellingen te vinden (Kortgene, de Piet, Wolphaartsdijk etc.). Ook voor de minder valide visser heeft het Veerse Meer veel in petto. Op verschillende plekken zijn vissteigers. Meer informatie vind je bij de lokale VVV.

Visbestand en vangsten

Eind jaren zestig is begonnen met het uitzetten van forel, zowel beekforel als regenboogforel. Hoewel er inmiddels geen forel meer wordt uitgezet, is het nog mogelijk er eentje aan de haak te slaan. Verder kan je hier ook vissen op paling, haring en diverse platvissen. Daarop is het prima vissen, zowel van de kant als vanaf de boot. Het Veerse Meer is ook voor de vliegvisser een populaire visstek.

Bereikbaarheid

Het Veerse Meer is uitstekend bereikbaar. Langs grote delen van het meer zijn b-weggetjes aangelegd met de mogelijkheid om te parkeren. Verder zijn er diverse parkeerplaatsen. In het hoogseizoen is het wel vaak betaald parkeren. Trailerhellingen vind je ondermeer in Arnemuiden, bij de jachthaven aan de Muidenweg 3.

Vergunningen en rechten

Om te vissen op het Veerse Meer dien je in het bezit te zijn van een geldige visakte. Bovendien moet je een dag- of weekvergunning halen. Dit kan bij het VVV-kantoor Walcheren in Domburg.


In de buurt van Het Veerse Meer te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: