Het Wanssums Ven


Vijvercomplex “het Wanssums Ven”

In Limburg tussen Venray en Wanssum ligt aan de N270 door bomen omsloten het viscomplex “Het Wanssums Ven” Het vijver complex bestaat uit vier goed onderhouden vijvers waarvan de grootste vijver 2,5 Ha meet. Het viswater is indertijd ontstaan als zandwinput waar met graven werd gestopt nadat men er achter kwam dat het zand niet de juiste kwaliteit had die men wenste.

Viswater en visstekken

Het viswater complex bestaat uit vier visvijvers. Het meest Oosterlijk gelegen visvijver is de oudste visstek en heeft een oppervlakte van 2,5 hectare. De diepte van deze visvijver is ongeveer 3 tot 3,5 meter diep met een zacht aflopend talud van af de kant. Dit viswater heeft meer dan 50 beklinkerde visstekken en is zeer geschikt voor invalide sportvissers met enkele speciaal aangelegde visstekken voor rolstoelgebruikers. De vijver is een prachtig water voor de karpervisser, maar ook de sportvisser met vastehengel, feeder en matchhengel.

Het middelste vismeer, die met de vorm van een voet, wordt veelal gebruikt voor verenigingswestrijden. Ook dit viswater is 2,5 Ha groot en vind je hier eveneens beklinkerde visstekken en is de diepte van het water vergelijkbaar met vijver1, 3 tot 3,5 meter.

Het meest westelijk gelegen water is de kleinste vijver met 0,7 hac en 28 beklinkerde stekken. Deze vijver is in 2003 speciaal aangelegd voor de jeugd. Hier kan je met een kleine hengel van vier meter lang al prima uit de voeten en kan je prachtige vangsten boeken. In deze visvijver mag uitsluitend met de vastehengel worden gevist met een maximale lengte van 6 meter.

in 2010 is een vierde visvijver geopend. Een prachtige nieuwe vijver waar je met de matchhengel heel goed kunt vissen. Door het ontbreken van karper in deze vijver kan je hier heel licht vissen. De diepte van deze vijver is ook rond de 3 meter en vind je op deze vijver 30 betonnen vissteigers waar je een prachtige visstek hebt

Visbestand en vangsten

De eerste,  oudste vijver is de visvijver die met name door de karpervisser wordt bevist. Hier vang je regelmatig hele mooie biggen tot 30 pond. Naast de karper mag je hier hele grote brasem en kapitale zeelt van boven de 60cm verwachten.

In de tweede vijver is het voornamelijk brasem wat er zwemt maar ook het karper en zeelt bestand is prima te noemen.

Het visbestand op de jeugdvijver bestaat voornamelijk uit blankvoorn, ruisvoorn en baarzen. Er zijn de laatste jaren ook brasems uitgezet en vind je er Giebels en kruiskarpers.

De jongste vijver heeft een gezond bestand van vrijwel alle vissoorten behalve karper. Je kunt hier met een gerust hard met wat lichter materiaal vissen. Op het viswater worden vooral hele goede vangsten geboekt van blankvoorn en ruisvoorn. Kijk niet raar op als je ook grote winde land tijdens een vissessie op dit meer.

Bereikbaarheid

Door de aanleg van betonnen en beklinkerde visstekken is de bereikbaarheid van het viswater heel goed te noemen. Voor de invalide sportvissers is het viswater ook zeer goed te bereiken. Enkele jaren geleden is het complex door invalidenorganisaties bekeken en goedgekeurd (ITS schild). Daartoe zijn destijds een aantal visplaatsen speciaal voor invaliden aangelegd. Mensen in een rolstoel kunnen hier ook gemakkelijk terecht. Er is bovendien een invalidentoilet op het complex aanwezig.

Als u komt vanaf de A73, dan neemt u afslag 9 richting Wanssum/Well. U rijdt op de volgende twee rotondes rechtdoor en ziet dan na 1,5 km het bordje “visvijver”. Vanaf de N271 (Venlo-Nijmegen), neemt u in Well de afslag naar Wanssum. U komt dan via de brug over de Maas in Wanssum. Ongeveer 2 km na de kom van Wanssum ziet u het bord dat de weg naar de visvijver aangeeft. U kunt ook uw navigatiesysteem programmeren op straat: Hoogzand 6 in plaats Oostrum (LB).

Vergunningen en rechten

De viswateren zijn eigendom van hsv het Alvertje en een vergunning van deze hengelsport vereniging is nodig om op dit prachtige viswater te kunnen vissen.

Ook zijn er dagvergunningen (kosten 5 euro) en weekvergunningen (kosten15 euro) verkrijgbaar. Hiermee mag men dan zonder vispas in al onze vijvers vissen.

Vergunningne zijn verkrijgbaar bij “Discus XXL” in Venray en bij “Discus van de Ligt Allicht” in Wanssum. De zaak in Wanssum vindt u aan de Brugstraat 13 en “Discus XXL” in Venray aan de Leunseweg 47 A. De openingstijden van beide winkels: maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 20.00 uur en op zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Bovendien zijn onze dagvergunningen verkrijgbaar bij het BP tankstation, gelegen aan Moleneind 19 in Well. Dit tankstation is 365 dagen per jaar geopend en wel van maandag t/m vrijdag van 6.00 uur tot 21.00 uur, zaterdag van 7.00 uur tot 21.00 uur en zondag van 8.00 uur tot 21.00 uur

Viswater impressie video



In de buurt van Het Wanssums Ven te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: