Lauwersmeer, vissen in een nationaal park


Vissen in het prachtige lauwersmeergebied

Van uit heel Nederland komen sportvisser naar het Lauwersmeergebied om in dit prachtige Nationaal Park te gaan vissen. De rust en prachtige omgeving spelen hierin een rol maar de goede vangsten zijn natuurlijk ook een onderdeel die de sportvissers naar dit gebied lonken.

Viswater en visstekken

Zoals al verteld is het Lauwersmeer van af de kant moeilijk te bereiken. Met een waadpak kan je de ondieptes goed uitvissen en voor wadend te vissen hoef je niet persé een vliegvisser te zijn. Voor de boot en kayakvisser zijn er dan ook meer mogelijkheden. Het Oude robbegat, Oostmahorn en bij Lauwersoog vind je goede stekken. En ook in de Vlinderbalg zijn goede resultaten te boeken qua vangsten.

Visbestand en vangsten

Vooral Brasem is een veel voorkomende vis in het Lauwersmeer, Kolblei, blankvoorn en winde komen in wat mindere mate voor maar ook die vissen kan je hier  verwachten. Met name de winde is voor de vliegvisser die wadend wil vissen een leuke sportvis in de zomeravonden. Snoekbaars en baar behoren ook tot de vangsten die je in het Lauwersmeer kunt verwachten. Er is zelfs een redelijk bestand aan snoekbaars en dat zal menig visser verheugen.

Het Lauwersmeer kent vele waadbare plekken en dat zal de vliegvissers onder ons aanspreken. Denk dan aan de dikke brasems en windes die er te vangen zijn, of wat dacht je van wadend vissen in de avonduren op snoekbaars?

Overigens is ook de karper te vinden in het Lauwersmeer. Toch blijft het Lauwersmeer een water waar een karpervisser tijd in zal moeten investeren om resultaten te kunnen boeken. Overigens is het in het Lauwersmeer niet toegestaan om ’s nachts te vissen.

Bereikbaarheid

De oever van de afsluitdijk, langs de autoweg mag niet worden betreden. Alleen bij de zandopspuiting aan de Friese kant en bij de sluizen zijn vismogelijkheden. De westelijke oever ten noorden (Bantpolder) en ten zuiden van Oostmahorn zijn beschermd gebied en zijn niet toegankelijk. Als u vanuit de boot vist, moet u 25 meter vanuit deze oevers blijven. Parkeren is alleen toegestaan op de parkeerhavens.

Vergunningen en rechten

De visserijbelangen worden behartigd door de beide Noordelijke hengelsprtfederaties van Friesland en Groningen-Drenthe.

De viswateren van het Lauwersmeer zijn opgenomen in de landelijkelijst met viswateren, om in het Lauwersmeer te mogen vissen hebt u een geldige VISpas nodig.

Verdere bepalingen zijn:

  • Nachtvisserij op het Lauwersmeer verboden
  • Op of nabij het water mag een visser niet meer dan twee (2) snoekbaarzen in het bezit hebben.
  • Er mag alleen in combinatie met kunstaas gebruik worden gemaakt van de meertandigehaak
  • Er geldt een meeneemverbod voor karper. Het tijdelijk bewaren in een bewaarzak of leefnet in hetzelfde water waarin de karper is gevangen is wel toegestaan.
  • Parkeren is alleen toegestaan op de  parkeerplaatsen.


In de buurt van Lauwersmeer, vissen in een nationaal park te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: