Leekstermeer


Leekstermeer, het grootste meer van Drenthe

Op de grens van de provincies Groningen en Drenthe ligt tussen Leek en Groningen het Leekstermeer. Een mooie, oude veenplas van meer dan 300 hectare. Het meer heeft een belangrijke recreatieve functie en je kan er dus ook heerlijk vissen, bijvoorbeeld op snoekbaars, paling, voorn en brasem.

Viswater en visstekken

Het Leekstermeer is enkele duizenden jaren geleden op natuurlijke wijze ontstaan. Met een oeverlengte van bijna 10 kilometer is het viswater het grootste meer van Drenthe. Naast de recreatieve functie wordt het meer ook als boezemwater gebruikt voor de afwatering van de omliggende polders. Het meer krijgt aanvoer van het Leekster Hoofddiep, de Rodervaart en de Matsloot. Het water wordt afgevoerd via het Lettelberterdiep en de Gave.

De bodem van het meer bestaat uit veen en zand (harde zandplaten aan de oever). Op  sommige plekken is de bodem ook zeer modderig. Goed pijlen van de bodem is voor een visser dus van belang. Van de oever af loopt het meer zeer langzaam af met een gemiddelde diepte van 2 meter. Er zijn dus zeker mogelijkheden voor de vliegvisser om hier wadend te vissen.

Het meer is vrijwel geheel omgeven door dichte rietkragen, waardoor het vissen van de kant maar op enkele plekken kan. Bijvoorbeeld in het noordoostelijk gedeelte bij Matsloot, waar ook enkele steigers zijn. Ook bij de waterinlaat van het Leeksterdiep kan van de kant gevist worden.

Op het Leekstermeer kan je ook uitstekend vanuit de boot vissen. Het meer is zo groot dat je altijd wel een rustige plek kunt vinden. Bij Camping Cnossen aan de Meerweg in Nietap staat een (betaalde) trailerhelling. De stroming op het Leekstermeer is beperkt, wel kan het er bij harde wind flink spoken.

Visbestand en vangsten

Het Leekstermeer heeft een goed visbestand met  zowel wit- als roofvissen. Er zijn snoeken van meer dan 1 meter gevangen. Verder wordt er gevist op brasem, paling, snoekbaars en voorn. Zeldzamer zijn winde en baars.

Bereikbaarheid

Hoewel het Leekstermeer behoorlijk groot is, zijn er eigenlijk maar twee manieren om er te komen. Vanuit het plaatsje Nietap volg je de Meerweg totdat je bij een grote parkeerplek komt. Je hoeft dan niet ver te lopen om bij het zuidwestelijk gedeelte van het meer te komen. De andere optie is om via Matsloot bij het meer te komen.

Vergunningen en rechten

Het leekster meer is opgenomen in de landelijke lijst met viswateren en heb je een geldige vispas nodig om hier te mogen vissen.


In de buurt van Leekstermeer te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: