Vinkeveense plassen


Vissen en visstekken Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen is een prachtig natuur- en sportvisgebied in de provincie Utrecht. De plassen vind je ten noordoosten van het dorpje Vinkeveen. Enkele naburige plaatsen zijn Baambrugge, Waver, Loenersloot en Abcoude. Langs het water ligt de snelweg A2 richting Amsterdam en de N201 richting Vinkeveen loopt door de plassen.

Viswater en visstekken

De Vinkeveense Plassen zijn drie prachtig visplassen en een stuk polder waar voor iedere sport- en recreatievisser goed te vissen is en een unieke beleving. Het water van deze Veenplassen is zeer helder. Snoek en baars varen hier wel bij en zijn dan ook heel goed te vangen. Op het water vind je vanzelf de goede stekken bij fonteinkruid, wier- en plantenbedden die op het water genoeg te vinden zijn.

De plassen zijn verrassend diep tot wel 20 meter. Alles boven de 3 meter is ondiep in de Vinkeveense plassen. Je vind op het water prachtige diepte verschillen met mooie taluds. Rond om de eilanden van de Noordplas vind je mooie stekken met kranswier en fonteinkruid waar de bodem een geleidelijke overgang naar diepwater vormt.

Let op!
De Vinkeveense plassen zijn prachtig maar kunnen door de grote diepte van met name de Noordplas soms een verraderlijk karakter hebben. Bij windkracht 4 of hoger kan er een zeer onberekenbare golfslag ontstaan die het voor met name kano’s en fluisterboten erg gevaarlijk kan maken. Let op het weer en ga bij twijfel niet de plassen op!

Visbestand en vangsten

Een uniek en helder water met een prachtig bestand aan Karper, blankvoorn en brasem. Voor de roofvisser is er kapitale snoek te vangen en prachtige baarzen. De snoekbaars is ook te vangen maar is een stuk minder geworden door de helderheid van het viswater.

De karpers van de vinkeveense plassen kennen een heuse fanclub met de site “Vinkeveensekarpers.nl

Bereikbaarheid

Het water is groot en er zijn wel kantstekken te vinden. Wil je beter uit de voeten komen is een bootje wel heel erg handig en misschien toch eigenlijk ook wel een must. Je ziet dan ook best veel karpervissers die van uit de boot op een van de eilanden, legakkers afgemeerd zijn en van daaruit vissen.  Bootverhuurders zijn er in overvloed te vinden op het water en kan je ook als “niet bootbezitter” toch de prachtige diepere stekken en taluds bevissen.

Vergunningen en rechten

Voor het vissen op de Vinkeveense plassen heeft u een vergunning van De Goede Vangst of Algemene Weesper Hengelaars Bond (AWHB) nodig. Er zijn dag- en weekvergunningen verkrijgbaar van De Goede Vangst. De vergunningen zijn verkrijgbaar bij verschillende roeibootverhuurders aan de plassen.

Let op de borden waar op staat aangegeven dat je er niet mag vissen!

Nachtvissen is toegestaan op de Vinkeveense Plassen maar alleen met een derde hengel/nacht vergunning. De vergunning kan  je bij de weesper krijgen of bij de VVV van vinkeveen.  Let wel op dat nachtvissen op de plassen niet met een tent mag. Alleen in een bootje of plu zonder overwarp is het toegestaan.


In de buurt van Vinkeveense plassen te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: