Zevenhuizerplas


Zevenhuizerplas

De Zevenhuizerplas is echt een zandwinplas en vind je oostelijk van het riviertje de Rotte. De plas is in de jaren zeventig aangelegd voor het opspuiten van grond voor de aanleg van de rotterdamse wijk Zevenkamp. Tussen 2000 en 2003 is er een nieuwe plas ontstaan door verdere zandwinning waarna in 2007 de twee ontstane plassen zijn samengevoegd. (Op Google maps nog niet te zien)

Viswater en visstekken

De directe omgeving is ingericht als recreatiegebied en zo vind je er wegen, fietspaden en strandjes. Langs de oever vind je verder rietvelden waar en begroeide plekken waar je niet direct makkelijk kunt komen.

Het water is op zijn diepste punt 30 meter. Dit zorgt er voor dat het water in de warme zomermaanden niet te warm word wat heel gunstig is voor de zuurstof huishouding en onderwaterleven.

Op de strandjes loopt de kant langzaam af maar op sommige plekken is er een stijle talud te vinden waar het water in één keer naar vijf meter diep loopt. Een prachtig talud natuurlijk waar je zeker vis kunt verwachten.

In het water vind je veel plantenbedden onder het oppervlakte zoals kranswier, waterpest en fonteinkruid. Ook hier weer de plekken waar je vis kunt verwachten.

Visbestand en vangsten

In dit prachtige viswater is het visbestand heel erg goed te noemen. Voor de witvisser is hier grote brasems te vangen en mooie blankvoorns. De karpervisser kan hier ook zijn hard ophalen want er zwemmen prachtige grote jongens rond.

De roofvisser zal zich hier ook niet hoeven te vervelen, snoek en snoekbaars worden hier gevangen en waarbij de snoek de meter kunnen passeren. Baarsvissen vind ik zelf ook prachtig en dan zeker tegen de avonduren is het heerlijk vissen op baars

Nog wel een leuke note, er is ook kreeft te vinden op het viswater. Zeker voor de roofvis, maar ook de karper is dit dan ook natuurlijk voedsel op het meer.

Bereikbaarheid

Ik schreef het al, deze visplas is ingericht als recreatie water en er zijn dan ook voldoende wegen die je naar top visstekken leiden. Aan de middelweg vind je een parkeerplaats waar je je auto gratis kwijt kunt.

Met een kayak of bellyboat kan je heel goed het water op via de strandjes en dat kan ik je dan uit eigen ervaring ook zeker aanraden. Motorboten zijn hier niet toegestaan.  Sinds 2008 is het officieel wel toegestaan te varen met een elektromotor op de plas.

Vergunningen en rechten

De visrechten liggen bij sportvisserij Zuidwest nederland.

Het water is opgenomen in de landelijkelijst dus mag je er vissen met een VISpas en de landelijke en federatieve lijst van Viswateren.

Nachtvissen is alleen toegestaan met een Schriftelijke toestemming nachtvisserij tezamen met de speciale nachtviskaart van Sportvisserij Zuidwest Nederland. De kaart kan worden aangeschaft via de webwinkel van Sportvisserij Zuidwest nederland.


Auteur: Auke Jongbloed


In de buurt van Zevenhuizerplas te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: