De Meijepolder


De Meijepolder, Groene Hart

De polder Meijepolder ligt midden in het Groene Hart. Het wordt omringt door visgebieden van Nieuwkoop, zegveld en Bodegraven.

De polder dankt zijn naar aan het riviertje de Meije die van de Nieuwkoopseplassen naar Zwammerdam stroomt en daar in de Oude rijn eindigt.

Viswater en visstekken

De polder wordt door twee grote weteringen doorsneden, de Dwarswetering en de Meijevliet. De dwarswetering heeft een diepte van rond de 80 en 120cm. In de wetering zijn ook diepere plaatsen te vinden die prachtige overwinterplekken vormen voor de poldervissen.

De Dwarswetering heeft een groot aantal zijsloten aan beide zijden. Deze verbindingen zorgen weer voor prachtige onderbrekingen en visstekken. De dwarswetering is het belangrijke viswater in de polder. Vanaf de rivier de Meije kan je de percelen bereiken en doorlopen naar de Dwarswetering.

Het water van de polder is prachtig helder en kun je zonder polaroid te gebruiken toch heel goed de vis zien. Er zijn vele kruisingen en bruggetjes en die vormen dan ook prachtige hotspots waar je de vis kunt vinden.

Het is, net als in vele polders, altijd zoeken naar de vis. In de winterperiode vind je de vis bij de boerderijtjes en in de diepere stukken in de wetering. Heb je die stekken door ervaring gevonden kan je gericht vissen in de winter. In de zomer als de vis veel meer verspreid ligt dan is het zoeken geblazen. Hierbij helpt het kristalhelder water je opweg.

Visbestand en vangsten

De visstand in de Meijepolder is heel goed te noemen en op mooie dagen zie je grote scholen ruisvoorns en blankvoorn. Ook de brasem bestand is heel erg goed en is ook de roofvis vertegenwoordigd met baars en snoek

Ook voor de karpervisser zijn hier goede mogelijkheden. Nu leent een polder als deze zich niet direct voor bivytent en rodpods maar de polder-karpervisser kan hier prachtige momenten beleven met de pen.

Bereikbaarheid

Op de kaart is het wel goed te zien. Er zijn geen directe wegen midden in de polder dat betekend dat je hier dus niet de auto direct achter je visstek hebt staan. Deze polder is dan ook een polder voor avonturiers en de echte polder en natuur liefhebber.

Waar je moet zijn is de genoemde Dwarswetering en hiervoor zul je toch een flink stuk in de benen moeten gaan. Het is ook even

Parkeren is vaak erg lastig langs de Meije. Oplossinge is het parkeren op een boeren erf na even bij de boer te hebben gevraagd. Even melden dat je op het land van de boer komt is natuurlijk ook wel zo netjes en zal zeker worden gewaardeerd door de boer. parkeren is verder ook mogelijk bij de boerderij van camping “Hollandse boerderij”.

Bij deze zelfde boerderij vind je Achter de boerderij een pad naar de achterwetering.  Langs de achterwetering zijn op verschillende plekken planken over de sloten gelegd zodat je van het éne weiland op het andere kan komen.

Vergunningen en rechten

De visrechten van de Meijepolder liggen bij de Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging en de Bodegravense Hengelsportvereniging.

Het is even goed opletten en goed lezen in de vergunning. Niet elke kavel zit namelijk in de vergunning. Het is dus vaak even puzzelen welke kavel er gevist mag worden.

Zondags vissen is over het algemeen verboden en dit moet ook zeker gerespecteerd worden.In de buurt van De Meijepolder te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: