Ooijpolder


Vissen Ooijpolder, Gelderse poord

Het Natuurgebied de Ooijpolder wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het gebied is zeer mooi met een heel erg gevarieerde vegetatie. Vroeger liep de Ooijpolder onder bij hoogwater en werd er zand en vruchtbare klei afgezet door de overstromingen. De hogere gedeelten bestaan uit zandgrond en de lagere gedeelten uit kleigrond.

Viswater en visstekken

Langs de Ooijpolder loopt de wetering het meertje die van af de grens bij Duitsland in het Wylerbergmeer richting de Waal loopt. In het gebied van af de wetering het meertje en de Waal vind je verschillende meertjes zoals de Bizonbaai, de Oude Waal, Kasteelse hof, Halve Galg en Zeven metersgat.

De Kasteelse hof bestaat uit een aantal ondiepe plassen (1 tot 1,5 meter)en vind je langs de kerkdijk aan de rand van het dorp Ooij. De grote plas is een stuk dieper met diepe gaten van wel 12  meter, wat op Google maps goed te zien is, en via een hek te bereiken. Het hek is afgesloten met een slot waarvoor wel een sleutel te verkrijgen is bij het secretariaat van HSV de Voorn.

De halve Galg is een zeer visrijk bij het dorpje Leuth en erg mooi water dat door tweeën wordt gedeeld met een dam.. Het water wordt omgeven door hoge bomen. het water kan met name in het voorjaar erg helder zijn en wil in de zomer nog wel eens gedeeltelijk dicht groeien met waterplanten.

De Oevers van het 7- meters gat tussen Kerkdijk en Erlecom is een mooie water waar mooie grote karper zwemt. Het water is niet super groot en heeft de vorm van een kopje. De oosterlijke oever is begroeid met bomen en struiken. In het midden is het water ongeveer vier meter diep en langs de over is het al snel een 2 meter diep. De bodem is voornamelijk zandgrond.

Ik heb hier nu enkele wateren genoemd maar er liggen nog meer kleine plasjes en meertjes. De grootste is toch wel de Bizonbaai maar ik persoonlijk houd erg van de kleine plasjes en vijvers.  De Ooijpolder is dan ook niet een polder vol met polderslootjes maar bezaaid met kleine plassen die prachtige viswater en stekken herbergen. Op de website van HSV de Voorn vind je meer informatie over de vele plassen.

Visbestand en vangsten

Op alle meertjes is het goed vissen op snoek. Vaak vind je deze roofvis langs de overs bij de vele  waterplant bedden en overhangende struiken, bomen en takken.  Maar je vind er ook mooie scholen ruisvoorn, mooie karpers en brasems.

Bereikbaarheid van water en stekken

De Kasteelsehof is lastig van af de kant te bevissen en de oever slecht begaanbaar. Aan de kerkdijk zijn twee looppaden waarmee je het Kasteelhof kunt bereiken.

De Halve galg is bereikbaar via de Erlecomseweg bij het dorpje Leuth. De Auto kan je in de berm parkeren, er op lettend deze zover mogelijk in de berm te zetten om overlast te voorkomen.

Het 7- meters gat is bereikbaar via het pad aan de kerkdijk en ligt ten westen van Erlecom. Let op dat je ook hier de auto kunt parkeren in de berm maar vrije doorgang moet verlenen aan het overige verkeer.

Vergunningen en rechten

Om hier te kunnen vissen heb je een vergunning nodig van HSV de Voorn uit Nijmegen. Vergunningen zijn verkrijgbaar bij Hengelsport centrum “Nijmegen” in Nijmegen, Café-Restaurant “de Vink in Ooij en Sylle Fishing Tours in Kleve.

Er zijn twee plassen waar HSV de Voorn eerder (voor 2010) wel de rechten bezat maar nu niet meer gevist mag worden. Dat zijn de plassen Sluiskamp en Tien geboden. De Vlietberg is helemaal verdwenen hoewel hier op de website geen melding van wordt gemaakt.

 


In de buurt van Ooijpolder te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: