Almelo-Nordhornkanaal


Plaatsen: , ,

Vissen tussen Almelo en Nordhorn

Tussen Almelo in Twente en het Duitse plaatsje Nordhorn loopt dit viswater. Het kanaal is 37 kilometer lang en werd gegraven aan het eind van de 19e eeuw. Bij Nordhorn is het kanaal verbonden met de Vecht Het hoogte verschil van het kanaal is een ruime tien meter tussen Duitsland en Nederland. Om dit hoogte verschil te overbruggen werden er zes sluizen aangelegd waarvan de meesten niet zijn behouden.

Viswater en visstekken

Het kanaal stroomt door een prachtig natuurgebied en herbergt vele mooie visstekken voor de sportvisser die van een prachtige omgeving houd. Het water is niet meer in gebruik voor de scheepvaart en waterplanten groeien hier dan ook welig. De kanten zijn veelal ongeschoeid en moet je door het riet en grassen bij het water komen.

Waren in de begindagen er zes sluizen en tien ophaal bruggen zijn er tegenwoordig niet veel hier van over. Enkele sluizen zijn vervangen door stuwen zoals de sluis bij Almelo. Tussen Weerselo en Fleringen waar de provinciale weg 343 het kanaal doorkruist is de oude ophaalbrug vervangen door een afgesloten stuw. het behoeft geen uitleg dat de stuwen zorgen voor aantrekkelijke stekken.

Anders als de vele kaarsrechte kanalen is het Almelo-Nordhornkanaal niet overal even kaarsrecht. En juist op de plekken waar de kommen zijn en het rechte kanaal onderbroken wordt is het goed vissen.

Bij Dennekamp kruist de Dinkel het Almelo-Nordhornkanaal en hier vind je het monumentale Schuivenhuisje dat de rivier onder het kanaal doorsluist. Een prachtige plek qua omgeving en zeker de moeite waard om een hengeltje uit te gooien.

Visbestand en vangsten

Het kanaal heeft een goed visbestand maar zeker niet het makkelijkste water. Je kunt hier een goed bestand aan ruisvoorn verwachten en dat zie je ook aan het water. Verder zijn er goede vangsten van de bekende soorten als Brasem en blankvoor te verwachten. Ook de karpervisser kan hier met de pen goed uit de voeten. Ook de roofvisser kan hier mooie visdagen te gemoed zien met respectabele vangsten van Snoek en Baars

Bereikbaarheid

Aan beide zijden van het kanaal is indertijd jaagpaden aangelegd voor de trekschuiten. het is nu mogelijk om met de auto aan beide zijden van het kanaal te rijden. Dit maakt het water zeer berijkbaar.

Vergunningen en rechten

Van af de Duitse grens is het Almelo-Nordhorn kanaal opgenomen in de landelijkelijst met viswateren. De visstekken mogen dus worden bevist door de houders van een geldige vispas. Natuurlijk weet je al dat je dan wel de Landelijke & federatieve Lijst van Viswateren bij je moet hebben.

Viswater impressie video


In de buurt van Almelo-Nordhornkanaal te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: