Rivier de Bernisse


Vissen op het eiland Voorne Putten

Als sportvisser ben ik op het eiland Voorne Putten door en door verwend met prachtig viswater en veel vis.
Je hebt er de Haringvliet, heel bekend omdat het barstensvol zit met witvis en snoekbaars. Het Spui waar je grote aantallen winde en voorn kan vangen. De Brielse Maas met in het verlengde het voedingskanaal, welke allemaal met elkaar in verbinding staan door middel van het bij wedstrijdvissers wel bekende Kanaal door Voorne, en de Bernisse.
Deze laatste was een riviertje wat in vroeger tijden vanaf de Brielse Maas langs de pittoreske dorpjes Heenvliet, Geervliet, Abbenbroek, Zuidland, en via Simonshaven in het Spui stroomde.
Inmiddels is dit stroompje uitgegraven en is er een prachtig recreatiegebied van gemaakt met vele plassen, vaarten, kompleet afgemaakt met strandjes, bos, gras-velden, restaurants, boothellingen, enz. En voor ons vissers, zeker niet onplezierig, ook nog een forellenplas.
In en rond dit gebied zijn een behoorlijk aantal parkeerplaatsen, zodat je nergens ver hoeft te lopen om bij het water te komen. Verder is er een zeer uitgebreid netwerk van fietspaden dat door middel van bruggetjes met beide waterkanten is verbonden.
Er zijn roeibootjes en kano’s te huur, maar gemotoriseerd waterverkeer is er verboden. Dit laatste maakt dat het er langs de waterkant altijd heerlijk rustig is.
Doorgaans is de kwaliteit van het water er zeer goed en heeft dit water daardoor een mooi
visbestand met zeer veel voorn, brasem, (grote) snoek en snoekbaars.
Het water in de plassen en vaarten is gemiddeld 1,5 tot 2,5 meter diep, maar in de meeste plassen kan je vanaf de kant wadend vissen.
Het diepste stuk is in de vaart bij Simonshaven en het is er net drie meter diep. Een klein nadeel voor de vliegvisser is dat grote delen van de vaarten in de zomer omgeven zijn met riet en wilgen zodat je vlieg wel eens vast kan komen te zitten. Maar dit riet zorgt er wel voor dat je er altijd wel een plaats uit de wind kan vinden.

Hoe er te komen
Vanuit Zeeland of Rotterdam via de N15/A15. Vanaf deze de afslag naar Spijkenisse/Geervliet nemen. Als je dan over het Hartel- en Voedingskanaal heen bent ga je rechtsaf richting Heenvliet.

Vergunning
De bernisse is opgenomen in de landelijke lijst met viswateren

Auteur: Hans van der Kroef


In de buurt van Rivier de Bernisse te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: