De Eem


Vissen en stekken aan de Eem

De Eem is een rivier in het noorden van de provincie Utrecht. De Eem wordt gevoed door het Valleikanaal en een aantal Veluwse beken, waarvan de Heiligenbergerbeek, de Barneveldse en de Lunterse Beek de belangrijkste zijn. De Eem start in de stadswateren van Amersfoort en eindigt in het Eemmeer .

Viswater en visstekken

De Eem heet een rivier te zijn, maar heeft alle kenmerken van een kanaal: (metalen) schoeingen, meteen diep aan de kant, nauwelijks stroming of waterplanten. De Eem is ongeveer 18 kilometer lang en omdat hij begin en eind in Nederland heeft, wordt hij wel eens de langste rivier van Nederland genoemd (zonder van een andere rivier af te takken zoals bijvoorbeeld de Kromme Rijn).

De Eem is zo’n 60 meter breed, gemiddeld 3 meter diep in het midden. De geringe stroming kan zowel ‘heen als terug’ gaan. De omgeving is hoofdzakelijk polderlandschap met vergezichten.  Er is naast pleziervaart ook soms beroepsvaart op de Eem en dat kan je voerplek aardig omwoelen. De bodem zelf is hard en vrij schoon: je kunt bijvoorbeeld probleemloos een hairrig op de bodem vissen.

Visbestand en vangsten

Je kunt op de Eem de gebruikelijke kanaalvissoorten verwachten: voorn, brasem, karper, baars, snoek en snoekbaars. Ook de winde komt af en toe kijken en gaat niet zelden naar de halve meter.
Er wordt succesvol met de vaste hengel en met de feeder op witvis gevist, al is het geen ‘ingooien, ophalen’ water.

Het vangen van karper is zeker geen makkie, maar wie de moeite neemt en er tijd instopt zal zeker belood worden. De enkele karper die ik tijdens het wagglervissen haakte, zat op een meter of 6, 7 uit de kant. Met 14 pond geen monster; gelukkig maar anders had ik ‘m niet kunnen landen.
Er gaan tegenstrijdige verhalen over het vissen in de havens aan de Eem. Sommigen zeggen dat het er ’s winters er goed voorn vissen is, anderen zeggen dat dat steeds meer tot het verleden behoort. Zelf even ontdekken dus en ik hoor graag jullie ervaringen hier over!

Bereikbaarheid

De Eem is zeker niet overal bereikbaar. Een overzicht van de wel bereikbare paatsen vind je op de website van HSV de snoekbaars.

Vergunningen en rechten

De Eem is opgenomen in de Landelijke Lijst en is dus met elke vispas te bevissen. Let er bij bezit van de kleine vispas wel even op dat je dan maar met één hengel mag vissen (en de door de minister aangewezen aassoorten).

Viswater impressie


Auteur: TheMeistereckhart


In de buurt van De Eem te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: