De Gouwe


Watertype:
Belangrijkste Vissoorten: , , , , , , ,
Belangrijkste sportvistype: , ,
Plaatsen: , , ,

Vissen in de Gouwe en het Gouwekanaal

De Gouwe loopt van af Alphen aan de Rijn tot aan de Julianasluis in Gouda. Dit water is een gekanaliseerde rivier in Zuid-Holland en ontstaan uit een veenstroompje ter hoogte van Boskoop en uitkwam op de Hollandse IJssel in Gouda.

De Gouwe is een druk bevaren scheepvaartroute en een belangrijke route voor de binnenvaart en pleziervaart en maakt onderdeel uit van de zogenaamde staande-mast-route. Houd dan ook rekening met veel scheepvaartverkeer op de Gouwe.

Aan de noordkant bevindt zich Gouwsluis te Alphen aan den Rijn. Dan volgen de dorpen Boskoop en Waddinxveen en aan de zuidkant de stad Gouda, waar de Gouwe zich vertakt in een oude stroom door de stad en een westelijk kanaal (Gouwekanaal met de Julianasluis) erlangs.

Viswater en visstekken

De Gouwe is gemiddeld 40 meter breed. De diepte van het viswater is gemiddeld 3,4 á 4 meter in het midden en 1,5 tot 2 meter in de oevers. De oevers zijn vaak verstevigd met puinstort. Wanneer het water hoog staat in de IJssel kan het op de Gouwe behoorlijk stromen. Een stroming op deze rivier kan wel voor mooie vismomenten zorgen met goede vangsten.

Bij veel regenval wordt water geloosd op de IJssel en kan het waterpeil tot wel een halve meter onder het oorspronkelijke niveau. In de herfst en wintermaanden blijft de sluis dicht en kan het in het weekend wanneer er geen scheepvaart verkeer is kan het water glashelder zijn. Baars en snoek zijn dan de vangsten die je op dit riviertje kunt maken.

Visbestand en vangsten

Het riviertje is een prachtige water voor met name de witvisser. De belangrijkste vissen zijn toch wel de blankvoorn, brasem. Winde wordt ook op de Gouwe gevangen maar ook de snoekbaars en snoek is aanwezig en is het peuteren op baars niet onverdienstelijk. Karper is ook te vangen op de Gouwe hoewel je hiervoor toch wel je best moet doen.

Bereikbaarheid van water en stekken

Het viswater is heel erg goed bereikbaar. Met name langs de westelijke kant van de Gouwe bij Boskoop en Waddinxveen. Langs de N277 is de Gouwe goed bereikbaar via het fietspad.

Vergunningen en rechten

Visrechthebbende: GHV Den Haag, GHV Viswaterpachting Gouda, AZHB Den Haag Op of aan dit water mag men ten hoogste één snoekbaars in bezit hebben.

Viswater impressie video


In de buurt van De Gouwe te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: