De Grensmaas


Grensmaas, mooiste kiezelrivier van Nederland

De Grensmaas wijst op de maas als natuurlijke grens tussen Belgisch en Nederlands Limburg. De Grensmaas is ruim 40 kilometer lang en loopt aan de Nederlandse zijde van Eijsden tot aan Ohé en Laak.

Viswater en visstekken

De Breedte van de Grensmaas varieerd tussen de 90 en 150 meter. het is een typische regenrivier en de enigste kiezelrivier van Nederland. De Grensmaas meandert hier sterk door het landschap en is onbevaarbaar voor beroepsvaart.

Voor de beroepsvaart zijn de kanalen: Zuid-Willemsvaart, het Julianakanaal en lateraalkanaal aangelegd. Overigens kom je op de Grensmaas wel kanovaarders tegen waar je zeker rekening mee moet houden.

De Diepte van het water is zoals bij veel regenrivieren heel erg variabel. Van tientallen centimeters tot 4 á 5 meter.

Visbestand en vangsten

Een uniek viswater met een even uniek visbestand zoals de Sneep, kopvoorn en forel. Tot de fantasie sprekende vissoorten dus die je zeker niet overal aantreft. Overigens is er bij bemonstering van deze prachtige viswater Elrits en de zeer zeldzame gestippelde Alver aangetroffen. (bron: Natuurbericht)

Maar vergeet natuurlijk ook niet de wat meer doorsnee vissoorten waarvan het visbestand ook heel goed is op de Grensmaas zoals Barbeel, Blankvoorn, Brasem en ook de bekende roofvissen als Roofblei, Snoek, baars en Snoekbaars.

Over rovers gesproken, natuurlijk is het ondertussen geen geheim meer dat de meerval heel erg goed vertegenwoordigd is op de (grens)maas.

Bereikbaarheid

De Grensmaas is natuurlijk heel lang met zijn 60 Km en dan kan je je voorstellen dat er menig visstek goed te bereiken is. Vaak kan je met de auto dicht tot aan de stek komen en is alleen een kleine wandeling nodig.

Enkele locaties:
– Koegrienddijkweg, Meers.
Vlakbij parkeren. 2 parkeerplaatsen. Paarden/koeien op visstek.

– Schansweg , Laag Caestert
Veel begroeiing en steile Maasoever. Parkeerplaatsen: 5

– Molenweg te Geulle aan de Maas
2 parkeerplaatsen, ongeveer 250m lopen

– Voulwames te Bunde
trapje over kademuur/dijk slecht toegankelijk. 2 parkeerplaatsen

Vergunningen en rechten

De oostelijke oever, vanaf de Belgische grens bij Navagne tot 75 m bovenstrooms van de stuw te Borgharen is het viswater opgenomen in de landelijke lijst met viswateren.

Visrechthebbende: Sportvisserij Limburg
Hengelsportfederatie: Sportvisserij Limburg

In deze wateren mag worden gevist door de houder van een geldige VISpas, onder de algemene voorwaarden zoals vermeld in de Landelijke Lijst en de voorwaarden zoals vermeld bij de verschillende federaties.

Bij het vissen in deze wateren dient u de VISpas en de Landelijke & federatieve Lijst van Viswateren bij u te hebben.In de buurt van De Grensmaas te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: