Hollandse IJssel


Hollandse IJssel

Viswater en visstekken

De Hollandse IJssel is gelegen in het pittoreske groene hart van Nederland. Het deel van de Hollandse IJssel waar gevist mag worden gaat door een heleboel gezellige dorpjes en door hele mooie veen- en polderlandschappen. De kades in dit grote gebied zijn zeer verschillend. Van vaste kades binnen de dorpen tot prachtige graskades in de polders. In vrijwel elk dorp waar de Hollandse IJssel doorheen stroomt zijn bruggen te vinden waar het interessant vissen is. Ook sluizen zijn aanwezig, waarvan de grootste de Stormvloedkering bij Krimpen aan de IJssel de grootste is. De breedte van de rivier loopt zeer uiteen, van een meter of 5 tot ongeveer 30 meter bij de breedste gedeelten. Ook de diepte van de rivier loopt uiteen van ongeveer 1,5 meter tot een meter of 10 in de diepste gedeelten.

Visbestand en vangsten

In de Hollandse IJssel zijn allerlei soorten vis te vangen. Vooral voor de witvisser en roofvisser is er van alles te vangen. Met name de baars en blankvoorn zijn goed vertegenwoordigd in het visbestand. Vissen als ruisvoorn en snoek zijn ook te vangen. Een enkele snoekbaars, stekelbaars of paling is ook aanwezig, maar daar is veel geluk en geduld wel een vereiste voor. Natuurlijk is ook de Brasem aanwezig. De IJssel is dus vooral voor de jonge witvisser een prima visstek.

Bereikbaarheid

Het water is zeer goed bereikbaar. Langs het water loopt een lange weg, waar je op vrijwel elk punt kunt uitstappen. Verder is er in de dorpjes aan de kades ook veel parkeerplaats en genoeg zitruimte. Licht bepakt kun je hier prima vissen en een leuke stek zoeken aan de kant.

Vergunningen en rechten

De Hollandse IJssel zit in de landelijke lijst van viswateren. Het ligt in het gebied van de ‘s-Gravenhaagse Hengelsport Vereniging, de HSV “Mooi Weer visser” uit stolwijk en de GHV “Viswaterpachting” te gouda. Deze verenigingen vallen onder Sportvisserij Zuidwest Nederland.


Auteur: Hessel Honkoop


In de buurt van Hollandse IJssel te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: