Hoogeveensche Vaart


Hoogeveensche Vaart

De Hoogeveense Vaart of Hoogeveensche Vaart, met de verlenging (Verlengde Hoogeveense Vaart, Verlengde Hoogeveensche Vaart of Verlengde Hoogeveensevaart) en de zijtakken in de Noord- en Zuid-Bargervenen, is het enige kanaal in het Reestdal. Het in Drenthe gelegen kanaal loopt van het Meppelerdiep bij Meppel tot aan de het Zwartemeer bij de Duitse grens.

Het eerste stuk van af de meppeler diep heet de Omgelegde Hoogeveensevaart. Ter hoogte van Veeningen en Oshaar heet het water de Hoogeveenschevaart. Vanaf Hoogeveen tot Zwartemeer heet het viswater de Verlengde Hoogeveense vaart en loopt in Duitsland verder als Hoogeveenkanal.

Viswater en visstekken

De Hoogeveense vaart is een afwateringskanaal voor zuid-oost en Zuid-Drenthe.  Het water kan een flinke stroming hebben door regenval en door het grote aantal sluizen die in het kanaal te vinden zijn. De sluizen zijn dan ook samen met de bruggen over het water enkele interessante visstekken voor zowel witvis, karper en roofvis.

Het eerste stuk van af de Meppelerdiep tot Hoogeveen is de vaart rond de 40 meter breed waarna het water tot aan de Duitsegrens bij Zwartewater minder breed is met een breedte van rond de 25 meter. Over de gehele vaart is de diepte van het water ongeveer 2 meter in het midden en kent een talud aan de kant waar het water naar het midden tot de genoemde diepte loopt.

De bodem is niet overal gelijk dus zeker voor de karper en roofvisser is het zoeken naar de kuilen en bulten op de bodem een goede manier om de stekken te vinden die je op het oog niet ziet.

Na de sluis van Ossesluis tot aan Meppel is het viswater waar de meeste viswedstrijden worden gehouden. Wellicht een reden om hier zeker een keer te kijken.

Langs het water vind je rietkragen en ook de plompebedden zijn in de vaart te vinden. Op de kaart kan je al zien dat het viswater een soort vaste breedte heeft maar er zijn vele draaikommen te vinden en visstekken waar het water plots een stuk breder is en bij de bruggen zijn vaak versmallingen van het water te vinden.

Bij Rogat is een stuw en sluis te vinden en vormt zich een eiland. Ook bij Ossesluis en Nieuwe brugsluis is een zelfde eiland, sluis en stuw waar het goed vissen is.

Visbestand en vangsten

Alle gangbare vissoorten zijn goed vertegenwoordigd, blankvoorn, brasem maar ook een goed bestand aan karper en vind je ook de Graskarper in het water. Van de roofvis is de snoek, snoekbaars en ook zeker baars de vissoorten die je als roofvisser kunt vangen.

Voor het vissen op karper op de vaart is het belangrijk dat je weet waar de karper zich bevind. Zorg dus dat je goed observeert en maak een aantal voerplekken aan.

Bereikbaarheid

Langs vrijwel de gehele vaart is het water zeer goed te bereiken en vaak kan je je auto gewoon bij je visstek neerzetten. In veel gevallen loopt een weg vlak langs het water. Denk er dan aan dat voor een witvisser met de vaste stok de ruimte om je hengel te steken wat beperkt is en de vliegvisser moet in die gevallen natuurlijk opletten met achterwaardse worpen en langs rijdend verkeer.

Vergunningen en rechten

Er zijn verschillende hengelsport verenigingen actief langs de vaart. Dit viswater is echter opgenomen in de landelijke lijst met viswateren en mag je hier vissen als houder van de VISpas en je de landelijke en Federatieve lijst van viswateren bij je hebt.


Foto: Wiebrand  Dragt


In de buurt van Hoogeveensche Vaart te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: