Kanaal Almelo de Haandrik


Vissen tussen Almelo en De Haandrik

Dit viswater, kanaal Almelo de Haandrik is gegraven in de 19e eeuw om de Overijsselse kanalen te voorzien van water. Een sluizencomplex is aangelegd om scheepvaart naar Coevorden mogelijk te kunnen maken.

De provincie is druk bezig met een opwaarderings plan voor het Kanaal Almelo De Haandrik. Het kanaal wordt hierbij geschikt gemaakt voor schepen van 700 ton. Het kanaal wordt uitgebaggert tot een diepte van 4 meter en wordt vijf bruggen vervangen door bredere, nieuwe bruggen. In 2014 moet het project zijn afgerond.

Viswater en visstekken

Het kanaal heeft een totale lengte van 30 km. De breedte van het viswater varieert tussen de 30 en 35 meter. In 1999 – 2000 is het kanaal uitgebaggert waardoor de diepte enorm kan varieren en vol met kuilen en bulten zit. De gemiddelde diepte is in het midden van het kanaal rond de 2,80 meter. langs de oever van het kanaal is de diepte vaak slechts 80 cm.

Bij de Haandrik, net na de Sluis. kruist het viswater  de Overijsselse Vecht. Hier vind je dan ook prachtige stekken waar je goed kunt vangen. Het kanaal vervolgt zich daarna als de Coevorden-Vechtkanaal waar je direct na de kruising met de Vecht ook een sluizen complex tegenkomt.

De insteekhaven bij het industrieterrein is een bekende stek voor het vissen in de winter op de wintervoorn en natuurlijk ook de roofvis die achter de vis aantrekt.

Visbestand en vangsten

Dit viswater is vooral een kanaal waar je goed voorn, brasem kunt vangen. Blei, schele pos en alver zijn daarnaast ook de vissoorten die je tegen zult komen.

De karpervisser die graag voor de kanaalkarper gaat kan op de visstekken van het kanaal ook heel succesvol zijn. Voor succes moet je er wel rekening mee houden dat het water flink wordt bevaren. Zoek dan ook de rustige stekken uit en vis dicht op de kant.

Net als in veel kanalen kan je goed baars vangen. Van de andere roofvissen als snoekbaars en snoek is het bestand ook goed te noemen.

Bereikbaarheid

Van af de insteekhaven bij Hardenberg tot aan De Haandrik is het hele kanaal goed te bereiken waarbij je de auto direct achter je visstek kunt plaatsen.

Vergunningen en rechten

Het kanaal is opgenomen in de landelijke lijst met viswateren. Je mag hier dus vissen als houder van een geldige VISpas. Tijdens het vissen moet je hiervoor de VISpas én de landelijke en federatieve lijst van viswateren bij je hebben.


In de buurt van Kanaal Almelo de Haandrik te vinden

Viswater

Trailerhellingen

  • Kanaaldijk West, Gramsbergen
  • Engbersweg, Gramsbergen (Overijsselse Vecht)

Betaalwater / forellenvijvers

  • Forellenhof De Beerzerkoeln  Is dit uw forellenvijver?!
  • De Broekbeke forellenvijvers  Is dit uw forellenvijver?!
  • Wild, Bijzondervissen

Hengelsportwinkels

  • Raven Hengelsport, Almelo Is dit uw bedrijf?
  • Appie’s Hengelsport, Hardenberg Is dit uw bedrijf?

Accommodatie en verblijfIn de buurt van Kanaal Almelo de Haandrik te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: