Nieuwe vecht, zwolle


De Nieuwe Vecht is de naam van een waterloop in Zwolle die rond 1600 is gegraven tussen de Overijsselse Vecht en de Nieuwe Wetering in het centrum van Zwolle.

Door dit kanaal konden schepen sneller van de Vecht in Zwolle komen en omgekeerd. Zij hoefden nu niet meer over het Zwarte Water. Bentheimer zandsteen kon zo sneller worden vervoerd. Langs deze waterweg stonden veel molens die landbouwgewassen uit Twente verwerkten. Hiervan is alleen oliemolen De Passiebloem overgebleven.

Mooie visstekken

Er zijn op de nieuwe vecht hele mooie visstekken te vinden en je moet zeker richting Berkum en de Berkumer kolk gaan. Het water is niet altijd even goed te bereiken maar met een kayak of bootje is het water in elkgeval heel goed te bevissen. Van uit de kayak is dit type water het mooist in mijn beleving.

Het water

De diepte van het water is ongeveer 2,5 meter en heeft de nieuwe vecht een zachte bodem. Er is veel plantengroei op de vecht wat natuurlijk een prachtig water is voor een vliegvissende kayakvisser die graag op de rovers vist. Je kunt er dan ook goed vissen op witvis en roofvissen die in de plantengroei hun voedsel en bescherming vinden.


In de buurt van Nieuwe vecht, zwolle te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: