Noordhollandsch Kanaal


Water waar elke sportvisser zijn stek vindt.

Het Noord-Hollands Kanaal is een kanaal in de provincie Noord-Holland en loopt van Amsterdam, via Purmerend en Alkmaar naar Den Helder. Het Noordhollandsch Kanaal is gegraven in het begin van de 19e eeuw in opdracht van Koning Willem I. Naar hem is de Willem I-sluis aan het begin van het kanaal in Amsterdam vernoemd. In Den Helder bevindt zich de Koopvaardersschutsluis.

Viswater en visstekken

Het is een verschrikkelijk lang kanaal en je vindt er prachtige stekken waar het lange monotone kanaal wordt onderbroken door havens, sluisjes, dorpjes en plaatsen. Op vele plaatsen staan er mooie lange rietkragen langs het kanaal waaronder de vis zich graag ophoudt.

De breedte van het kanaal varieert van 35 m tot 60 m. De diepte varieert van 1,5 m bij de kant tot maximaal 4,5 m in het midden. Het water stroomt meestal licht, maar het kan na regenval ook redelijk hard stromen.

Visbestand en vangsten

Het visbestand bestaat voornamelijk uit kolblei, voorn en brasem tot zo’n 1 á 2 kg. Daarnaast wordt er tussendoor ook karper, baars, snoekbaars en paling gevangen.

Vergunningen en rechten

Het water is opgenomen in de landelijke- en de kleine lijst.


In de buurt van Noordhollandsch Kanaal te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: