Noordzeekanaal Velsen Zuid


Noordzeekanaal Velsen Zuid

Viswater en visstekken

Het Noordzeekanaal te Velsen-Zuid is ongeveer 300 meter breed en verbind IJmuiden met Amsterdam. Aangezien hier grote vrachtschepen en cruiseboten doorheen varen (alsmede pleziervaart), is dit kanaal behoorlijk diep. De diepte varieert van 6 tot 10 meter vlak uit de kant tot 15 meter in de vaargeul. De vaargeul begint zo’n 60 a 70 meter uit de kant.

De bodemgesteldheid is divers. Zo loopt er 20 meter uit de kant een ondiepe vaargeul van ongeveer 8 meter en loopt de grote vaargeul zo’n 60 a 70 meter uit de kant. Hiertussen bevind zich een richel, hetgeen goed vis op kan leveren. De bodem bestaat tot 10 meter uit de kant voornamelijk uit stenen en na 10 meter uit klei en/of zand. Dit kan per 100 meter verschillen.

Dit is één van de weinige wateren in Nederland waar je zowel zeevissen als zoetwatervissen kunt vangen, aangezien het water op de bodem door de sluizen van IJmuiden zout is en aan de oppervlakte zoet. Hier kunnen zeevissers en zoetwatervissers dus naast elkaar zitten, hetgeen een gemoedelijke sfeer geeft.

In Velsen-Zuid zit je in het gras en dus niet op blokken of dijken. Vastzitten is niet uitgesloten, maar komt bijna nooit voor.

Wel belangrijk is dat Velsen Zuid een authentiek dorpje is waar men rust erg belangrijk vind. Schreeuw dus niet naar je andere vismaten aan de waterkant, maar loop er even heen. En er staan ruim voldoende vuilcontainers, dus houd dit mooie dorpje schoon. Dan is het voor iedereen leuk om te vissen en zullen de bewoners zich niet gaan irriteren aan geluids- en vuiloverlast.

Visbestand en vangsten

In Velsen Zuid worden voornamelijk zeevissen gevangen zoals bot, schar, tong, schol, zeebaars (meestal ondermaats), gul, grondel en paling (terugzetverplichting). Maar sta niet vreemd te kijken als je een doubletje vangt van tong (zout) en snoekbaars (zoet), want die zitten er ook!

Bereikbaarheid

Velsen Zuid is te bereiken met de auto en het openbaar vervoer.
Met de Fast Flying Ferry van Connexxion uit Amsterdam kom je aan op het Pontplein, evenals met de bus uit de richting van Haarlem. Velsen Zuid is dan ongeveer 10 minuten wandelen. In Velsen Zuid is ook een parkeerplaats aanwezig (gratis) en ligt op 100 meter van het Noordzeekanaal af. Je loopt dus zo vanuit je auto naar het water.

Vergunningen en rechten

Het Noordzeekanaal is opgenomen in de (kleine) Vispas. Het is dus noodzakelijk dat je hier in het bezit bent van de (kleine) Vispas, ook wanneer je hier gaat zeevissen. Er wordt veelvuldig gecontroleerd op het in bezit hebben van de Vispas, het in bezit hebben van ondermaatse vis en het achterlaten van rommel. Dit is natuurlijk geheel terecht…


Auteur: Edo Lorist


In de buurt van Noordzeekanaal Velsen Zuid te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: