Oranjekanaal Drenthe


Visstekken door Drents landschap

Prachtig viswater wat door het mooie Drents landschap loopt, een waar sportvisser walhalla waar ook nog eens geen scheepvaart of pleziervaart door heen voert. Het kanaal loopt van af de Drentse Hoofdvaart tot het van Echterenkanaal bij Klazienaveen.

Het kanaal is gegraven tussen 1853 en 1861 en sinds 1976 is er geen scheepvaart meer toegestaan. Er zijn plannen gemaakt om het viswater weer bevaarbaar te maken voor pleziervaart maar door de hoge kosten die dit met zich meebrengt voor de renovatie van de bruggen en sluizen is hier gelukkig nog niets van gekomen.

Viswater en visstekken

Het kanaal is 48 kilometer lang en ongeveer een 20 meter breed. Het kanaal is bekend om zijn flora en fauna en dat er geen scheepvaart is toegestaan zorgt er voor dat het water weeldig is begroeid zowel de oevers als in het water. Dit maakt het dan ook een prachtig viswater en vind je stekken voor dikke ruisvvoorns rond de vele lelie bedden en waterplanten.

Waren er vroeger 7 sluizen vandaag de dag zijn er nog 3 van over die natuurlijk ook prachtige stekken vormen. De sluizen vind je aan het begin van het traject, Oranjesluis bij Hoogersmilde en de sluizen bij Zwiggelte en Orvelte.

Op het kanaal sluiten verschillende andere vaarten en kanalen aan zoals de Borgerzijtak en de Odoonerzijtak. Deze zijtakken en de verbindingen met de Hoogeveense Vaart vormen ook weer uitstekende topstekken waar het goed vissen en vangen is.

Verder vind je in het kanaal verschillende bruggen en zoals veel vissers weten zijn dit de onderbrekingen waar je niet zomaar even aan voorbij kunt gaan. Rond om de brug bij het plaatsje Hijken is een gekende stek.

Visbestand en vangsten

De meest voorkomende vissoorten zijn grote ruisvoorn, blankvoorn, brasem en ook kolblei. Naast deze mooie sportvissen moet je niet raar opkijken als je een giebel vangt. Verder is het ook voor de karpervisser goed toeven en zal de roofvisser die zijn zinnen heeft gezet op snoek, snoekbaars en baars ook niet zonder vis naar huis gaan.

Bereikbaarheid

De oevers zijn op veel plekken erg stijl en hier zul je rekening mee moeten houden en betekend vaak dat veel plekken niet voor elke techniek geschikt is. De bereikbaarheid is verder heel erg goed omdat langs het hele kanaal aan beide zijden een weg loopt.

Overigens vind je er (vis)steigers en liggen er plannen om nog meer vissteigers aan te leggen.

Vergunningen en rechten

Dit viswater en genoemde visstekken zijn opgenomen in de landelijke lijst met viswateren.

Viswater impressie videoIn de buurt van Oranjekanaal Drenthe te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: