Oude Maas


De Oude Maas is een top viswater voor zowel de roofvisser als de witvisser. De getijden rivier is een prachtig dynamisch en uitdagende viswater in Zuid-Holland die loopt van Dordrecht tot aan Vlaardingen.

Oude maas, rivier in beweging.

Zoals de naam als zegt vormde in vroegere tijden de rivier de monding van de Maas en na het uitvoeren van de Deltawerken word de benedenloop van de Oude Maas weer deels gevoed door de Maas. De rivier is een water die altijd in beweging is door de getijden en de drukke scheepvaart die je hier vind.

Viswater en visstekken

Het water van de Oude Maas is door de drukke scheepvaart en stroming behoorlijk troebel en eigenlijk nooit helder. Door het troebele water en getijdestroom vind je de vis tot dicht onder de kant. Op deze rivier vind je verschillende oeverzones en kan je heel goed van af de kant je sportvisserij beoefenen.

De kribben en de strekdammen die je vind aan de lindtsedijk in Zwijndrecht vormen goede visstekken voor de kantvissers. Ook de havenhoofden zijn gekende stekken waar de kantvisser terecht kan.

Ook de bootvisser kan op de rivier zich helemaal uitleven en zijn er stekken voor handen die de kantvisser niet kan bereiken. De rivier is echter een zeer druk bevaren rivier en hier moet je als bootvisser goed rekening mee houden.

De bodemverloop op dit prachtig viswater is grillig en op sommige plekken kan er meters verschil liggen in de diepte van het water.

Visbestand en vangsten

Het viswater heeft een zeer gezond bestand aan vissoorten. Zowel witvis als roofvis vind je hier in overvloede.  Alle soorten roofvis vind je in deze rivier, snoek, snoekbaars en baars kom je van klein tot groot tegen. Ook de roofblei kom je tegen op dit water waar je de goede stekken voor deze prachtige sportvis vind op hoeken van havens, kommetjes en kribvakken.

In 2011 is op de Oude Maas het NKS rivieren gehouden. Op Dutchanglers is een artikel te lezen over de Oude Maas met het oog op de NKS

De witvisser is aangewezen op heavy feeders met een gewicht tot 100 gram. Voor de witvisser is dus ook van af de kant voldoende te beleven en de vangsten liegen er vaak niet om. Brasem, blankvoorn, winde en kolblei worden hier goed gevangen.

Bereikbaarheid

De stadse omgeving maakt dat de visstekken goed te bereiken zijn met de auto en fiets. Soms is het even opletten waar je wel en niet mag komen.

Vergunningen en rechten

De Oude Maas is opgenomen in de landelijkelijst met viswateren. Met een VISpas en de landelijke & gederatieve lijst van viswateren mag je hier naar hartelust vissen.


In de buurt van Oude Maas te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: