Oude Rijn


Visstekken langs de Oude Rijn

De Oude rijn is een zeer langzaam stromende tot stilstaande rivier van 52 km. Hij stroomt van Harmelen tot katwijk, waar hij in de Noorzee uitkomt. De Oude Rijn stroomt door het groene hart, en de plaatsen Woerden, Bodegraven, Alphen AD Rijn en Leiden.

Viswater en visstekken

De Oude Rijn is rivier met een wisselend aanblik. In de steden/dorpen is het een grote, ingedamde bak water, terwijl hij tussen de dorpen in het groene hart nog natuurlijke oevers heeft. Daarom heeft de Rijn veel potentiële visstekken. Plompebedden voor de witvissers en bruggen voor de roofvissers.

Als roofvisser doe je er goed aan om de dorpen en steden op te zoeken. Langs de kades is goed snoek en baars te vangen, en bij de bruggen en sluizen kan je ook nog eens snoekbaars vangen.

Witvissers kunnen overal terecht, de witvis is overal!

Visbestand en vangsten

Langs de kanten zal je vooral veel baars tot 35 cm vangen. Ook zal je hier gemiddelde snoeken (tot 70 cm) aantreffen. Voor snoekbaars zal je op zoek moeten naar bruggen, sluizen etc. Als je eenmaal zo’n plek gevonden hebt, zal je ze hier zeker vangen!

Als je geluk hebt, kan je hier ook een mooie roofblei vangen, al zijn deze vissen echt een zeldzaamheid in de Oude Rijn.
In het midden van de Rijn zit een goed bestand aan brasem en blankvoorn. Langs de randen van de plompebedden maak je kans op een mooie ruisvoorn.

Karper is ook aanwezig, maar wil je deze vangen, zal je veel uren langs de waterkant moeten doorbrengen.
Er zwemt ook pos, aal en kolblei rond, maar niet in grote aantallen.

Bereikbaarheid

De Oude Rijn is perfect bereikbaar met zowel de auto, fiets en het openbaar vervoer.  Langs de Oude Rijn loopt het jaagpad: een fietspad wat bijna overal langs het water loopt. De auto kan altijd wel ergens geparkeerd worden, we zijn in het groene hart, en in de kanten is ruimte genoeg!

Met het ov ben je gebonden aan de steden en dorpen, tenzij je een stuk wil lopen. In bijna elk dorp is wel een station, en vanuit daar is de Oude Rijn nooit ver weg!

Vergunningen en rechten

Het water in de Oude Rijn is in handen van veel verschillende verenigingen. Vaak heb je genoeg aan een VisPas, maar controleer dit altijd even op www.visplanner.nl


Auteur: Wilbert Baelde


In de buurt van Oude Rijn te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: