Overijsselse Vecht


Het viswater is een meanderende regenwaterrivier tussen Münsterland in Duitsland en het Zwartewater in Zwolle waar de rivier in uitmond. De rivier heeft een lengte van 167 kilometer waarvan 60 kilometer in Nederland loopt. Bij Gramsbergen komt het visrijke riviertje Nederland binnen.

Viswater en visstekken

Was het riviertje vroeger nog van groot economisch belang tegenwoordig kom je er gaan beroepsvaart meer tegen door de sluisdrempels. Aan de rivier vind je een vijftal stuwen met vistrappen waar vissen tijdens de paaitrek gebruik van kunnen maken. Dit zijn dan ook de eerste stekken die dit water zo goed maken. Een aantal van de stekken liggen in natuurgebieden wat het er heerlijk vertoeven maakt.

Enkele van die pracht visplekken vind je bij de Junne Stuw, de Mars achter de Esch en de Rheezer Mar en bij Gramsbergen vind je Leemgraven.

Het water van de Vecht stroomt zoals wel te verwachten is van een rivier. Door de aard van de rivier is de stroomsnelheid en helderheid van het water afhankelijk van de  hoeveelheid regen dat valt in met name ons buurland Duitsland. Wat wel de laatste jaren opvalt is het steeds helderder worden van het water door de strenge lozingsbeleid op de Overijsselse Vecht.

De gemiddelde breedte in Nederland ligt rond de 60 meter. De Vecht kent een gemiddelde diepte van rond de 3 meter waarbij er zeker ook diepere stukken zijn te vinden tot wel 6 meter diep. In de binnenbochten van de rivier waar het water aanmerkelijk minder hard stroomt vind je zandbanken. De sneller stromende gedeeltes kent een hardebodem met veel stenen. Langs de oevers van de rivier vind je veel plantengroei in de vorm van riet en waterlelies.

Visbestand en vangsten

Al sinds mensen heugenis trekt de vis  van het IJsselmeer de Vecht op. Er worden met tellingen een Dertig vissoorten geteld die met deze trek mee doen. De Barbeel en Winde behoren tot die groep trekvissen en zijn prachtige sportvissen die menig sportvisser naar de Overijsselse Vecht lonkt.

Naast deze twee top sportvissen vinden we ook een groeiend snoekbaarsstand op de Vecht hoewel de Vecht wellicht nooit tot een echt snoekbaarswater zal gaan  behoren. Wellicht dat het steeds helderder wordende water hier debet aan is, geen grote aantallen snoekbaars dus maar wel degelijk kans op Grote snoekbaars. Een andere top sportvis die duidelijk het steeds beter doet is de Snoek. Deze vis is een echte zicht jager en profiteert alleen maar van het heldere Vecht water.

Natuurlijk vind je verder in deze prachtige rivier de welbekende vissoorten als brasem, blankvoorn en baars. En laten we ook de roofblei niet vergeten, de vistrappen en stuwen nodigen ook gewoon weg uit om hier op de jagende roofblei te vissen.

Bereikbaarheid

De toegankelijkheid van de Overijsselse Vecht is niet altijd even goed. Toch zijn de visplaatsen bij de stuwen eigenlijk altijd goed te noemen

Vergunningen en rechten

Van af Vechterweerd tot aan de Duitse grens is de Vecht opgenomen in de landelijkelijst met viswateren. De visstekken mogen dus worden bevist door de houders van een geldige vispas. Natuurlijk weet je al dat je dan wel de Landelijke & federatieve Lijst van Viswateren bij je moet hebben.

Het stuk van de stuw Vechterweerd tot aan de spoorbrug Zwolle-Meppel is opgenomen in de lijst van verenigingswateren van H.S.V. De Brasem


In de buurt van Overijsselse Vecht te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: