Prinses Margrietkanaal


Van Lemmer tot aan Groningen loopt het grote scheepvaart kanaal wat is aangelegd in de jaren dertig. Het Prinses Margrietkanaal is het Friese gedeelte van het scheepvaartkanaal en vernoemd naar Prinses Margriet. Het Groningse gedeelte is het van Starkenborghkanaal.

Het kanaal begint een twee kilometer ten westen van de Friese plaats Lemmer en hier vind je de Prinses Margrietsluis. Het prinses Margrietkanaal is bijna 65 kilometer lang en doorkruist een aantal meren waaronde het Sneekermeer en Pikmeer. De gemiddelde breedte van het kanaal ligt tussen de 50 en 70 meter. De diepte van het kanaal is in de vaargeul ongeveer 360 cm.

Het kanaal is een drukbevaren water en hier is het als kayak- of boot bezitter dus wel even opletten. Als kantvisser heb  je hier veel minder last van en profiteer je alleen van de voordelen. Door de drukke scheepvaart is het water vrijwel continu in beweging en hierdoor is er altijd we vis actief.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van het Friese kanaal is prima te doen. Het over grootste gedeelte van de oevers is prima bevisbaar en dus ook voor de kantvisser een prima kanaal.

Vissoorten

Het Prinses Margrietkanaal is een prima visstek voor verschillende vissers. Voor zowel de witvisser, karpervisser en de sportvisser die vooral op roofvis vist is het kanaal een prima viswater. Het Prinses Margrietkanaal kan met recht worden bestempeld als een van de beste viswateren van Friesland. Het water wat verschillende meren doorkruist herbergt een prima bestand aan witvis en snoekbaars. Vrijwel alle zoetwatervissen worden hier wel gevangen van voorn, winde, kolblei, brasem en pos tot snoek, snoekbaars en baars.

Een van de oorzaken voor de prachtige visbestand in het Prinses Margrietkanaal is dat hier vrijwel geen beroepsvisserij plaatsvindt en dat komt het visbestand merkbaar ten goede.

Vergunningen en rechten

Met een Vispas en bijbehorende lijst met landelijke viswateren mag er op het kanaal gevist worden.


In de buurt van Prinses Margrietkanaal te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: