Ringvaart Haarlemmermeer


In de rondte vissen op de ringvaart Haarlemmermeer.

De Ringvaart van de Haarlemmermeer is al een 150 jaar oud. In 1852 is het ontstaan door het droogleggen van de Haarlemmermeer. De 67 kilometer langer vaart bevind zich in de driehoek Amsterdam, Leiden en Haarlem. Aan de ringvaart vind je verschillende recreatiemeren die ook prachtige visstekken vormen.

Viswater en visstekken

De gemiddelde diepte van de ringvaart is 2,5 meter en gemiddeld 40, 50 meter breed. Door de ronde vorm van de ringvaart kun je altijd een stek vinden waar je met de rug in de wind zit.

Bekende visstekken aan plassen zijn de Kager Plassen, de Braasemermeer, de Westeinder plas, het Nieuwe Meer en de Molenplas. Overigens worden de wateren ook intensief gebruikt door andere watersporters en trajecten als Leiden, Kaag richting het Nieuwe Meer is dan ook een drukke vaarroute. In de zomermaanden zul je hier dan ook rekening mee moeten houden. Vroeg gaan vissen is een tip omdat de echte stroom aan pleziervaart dan pas op gang komt.

Op de plassen vind je diepe putten die ook in de wintermaanden goede viswateren blijken te zijn waar de witvis zich verzameld zodra de watertemperatuur zakt en dan zullen ook de jagers de witvis volgen en hier te vangen zijn.

Visbestand en vangsten

De meest voorkomende vissoort op de Haarlemmer ringvaart is de Brasem en deze vissoort kan uitgroeien tot zeer respectabele afmetingen. De vele jachthavens leveren prachtige blankvoorns op in de wintermaanden. In de ringvaart zijn nog steeds prachtige grote ruisvoorns te vangen.

De Karper en roofvisser kan op  de ringvaart ook zijn hart ophalen want deze vissoorten kunnen hier ook gericht worden bevist. Zoek de roofvis in de wintermaanden in de plassen waar de witvis zich in die koude maanden hebben verzameld.

Bereikbaarheid

De buitenring is voor het overgrootste gedeelte bebouwd en hier is de kantvisserij lastig. De binnenring is echter heel goed bereikbaar. De binnenring heeft een rondweg waardoor je zeker ook met de auto altijd wel bij een stek kunt komen. Ook voor de mindervalide sportvisser is het vinden van goede visstekken geen probleem.

Vergunningen en rechten.

Uitsluitend t.b.v. de leden van HSV Haarlem e.o., de Amsterdamse HSV en Hengelaarsbond Leiden en Omstreken met twee hengels en alle toegestane aassoorten Uitsluitend t.b.v. de leden van de overige bij federatie NoordWest Nederland aangesloten hengelsportverenigingen voor het vissen met één hengel


In de buurt van Ringvaart Haarlemmermeer te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: