’s Gravelandsevaart


Kanaal tussen de Loosdrechtse Plassen en de rivier de Vecht.

De ‘s-Gravelandsevaart werd gegraven in 1634 en loopt van de Vecht naar het westelijke deel van het Gooi . Bij ’s-Graveland buigt de vaart in zuidelijke richting af naar de Loosdrechtse plassen.

Viswater en visstekken

De ’s Gravelandsevaart, die in de volksmond de Loodijk genoemd wordt, is een ongeveer 10 kilometer lange vaart omzoomd met rietkragen en rijk aan lelies en gele plomp.Het water is tussen de 15 en 20 meter breed en gemiddeld 1,20 meter diep. Het heeft een zachte (veen)bodem, dus als je met een peilloodje peilt, kun je te diep uitkomen. Je hebt mooi uitzicht over weilanden. Voor de ‘hard core’ rustzoeker is de N236 een storend element in al dit moois.

Visbestand en vangsten

Je kunt hier blankvoorn, rietvoorn, kolblei, brasem, zeelt, snoek en baars vangen. De brasem kan de zachte bodem nogal omwoelen waardoor je aas, als je op de bodem vist, ‘ondergesneeuwd’ kan raken. 5 à 10 cm boven de bodem vissen kan dan betere resultaten opleveren. Sommige brasems zijn erg donker van kleur en vechten behoorlijk (waardoor ik de eerste keer dacht dat ik een zeelt eraan had). Alle vis moet direct in het zelfde water worden teruggezet.

Bereikbaarheid

Er zijn verschillende parkeerplaatsen langs de N236. Je kunt ze op Google Maps in de Satelliet modus goed herkennen. ’t Gras is hoog: laarsjes mee. In het seizoen kan het hier barsten van de knutten: gij zijt gewaarschuwd!

Vergunningen en rechten

De ’s Gravelandsevaart is opgenomen in de federatieve lijst van Gooi en Eemland en Noord west Nederland.

Viswater impressie video


Auteur: TheMeistereckhart


In de buurt van 's Gravelandsevaart te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: