Trekvaart Haarlem-Leiden


350 jaar vissen tussen bloembollen.

De Trekvaart Haarlem-Leiden is ook wel bekend onder namen als leidsevaart, Leidse Trekvaar en Haarlemmertrekvaar. Vele van die namen zijn erg verwarrend omdat deze namen ook worden gebruikt voor andere wateren. De naam zegt het al, het viswater is een 350 jaar oude trekvaart tussen Haarlem en Leiden en wae een belangrijke route voor trekschuiten door de bollenstreek. De vaart begint in de uitlopers van de Kagerplassen en mond uit in het Spaarne.

Viswater en visstekken

De vaart heeft een lnegte van 30 kilometer en de breedte varieert van 15 tot 30 meter. De gemiddelde diepte is anderhalve meter. Door de vele vaste bruggen is dit viswater niet geliefd en bekend bij de pleziervaart hierdoor is het water erg visrijk door de vele paaigronden. De bruggen en in het voorjaar de oeverzones zijn dan visrijke visstekken waar prachtige dagen kunnen worden doorgebracht met mooie aantallen en prachtige vormaten Voorn, brasem en karper.

Het viswater kent vele visstekken aan de zijtochten van de vaart en bevinden er zich meerdere doorgangen naar de Ringvaart van het Haarlemmermeer. De kanten van de trekvaart staat veel riet en bedden van waterlelies. De oeverzones zijn ondiep en hier vind je ook vaak steenstort en puin. De bodem is zeer zacht en modderig en bij het spuien van de vaart ontstaat er stroming in het water.

Visbestand en vangsten.

De weinige pleziervaart, ondiepe wateren en natuurlijke oeverzones hebben er aan bijgedragen dat het water een goed visbestand kent. Dit is overigens voornamelijk in de paaitijd en deze tijd van het jaar rond april en mei is dan ook de tijd dat hele goede vangsten gemaakt kunnen worden. De vis trekt in de overige perioden verder en vind je in dit viswater voornamelijk de wat kleinere vissen.

De sportvisser kan hier voornamelijk Brasem, blankvoorn en Karper verwachten maar natuurlijk waar de witvis is kan je ook de roofvis verwachten en worden hier ook goede vangsten van snoek geboekt.

Bereikbaarheid

Voor het overgrote deel is het viswater aan de Leidsekant alleen vanaf de Noordwest zijde te bereiken. Dit is deels gestuurd door de spoorlijn die parallel ten oosten van deze vaart loopt Tussen Hillegom en de Zilk ligt een stukje die ook vanaf de Zuidoost zijde goed te benaderen is. In Haarlem zelf zijn beide zijden wel toegankelijk voor de sportvisser.

De oeverzones kent vele rietkragen maar die zijn niet zo diep dat je hier erg veel hinder van ondervind.

Vergunningen en rechten

Het viswater is niet in de landelijke lijst opgenomen. Per traject zijn er verschillende rechthebbenden.Gooi- en Eemland, Noordwest Nederland, Hv Haarlem.

Bekend met de juiste vergunning verstrekkers? Mail naar auke@anglermaps.nl of reageer op dit artikel.


In de buurt van Trekvaart Haarlem-Leiden te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: