Zijkanaal C


Het is een beetje een vreemde naam, zijkanaal C. We hebben het hier over een zijkanaal van de Noordzeekanaal. Dit kanaal is een bijzonder visrijk water met een grote rijkdom aan vissoorten. Een onderzoek op het Noordzeekanaal wees uit dat in het kanaal maar liefst 65 verschillende vissoorten voorkomen. De Noordzeekanaal en haar zijkanalen staan in verbinding met de zee en hierdoor vinden we in de kanalen niet alleen de zoetwatervissen maar komen er ook zoutwatervissen voor.

Viswater en visstekken

Zijkanaal C loopt van het Noordzeekanaal tot aan de sluis in Spaarnedam. Het water is ongeveer een kleine honderd meter breed. Langs de kant vind je over grote gedeelten rietzones. Aan de westoever zijn enkele vissteigers aangelegd daar is ook de mogelijkheid om het water in te lopen voor de wadende (vlieg)vissers onder ons. De ondiepe gedeelten hier zijn ook prima startplek voor Bellyboat- en kayakvissers. Aan het kanaal vind je ook stenen dammetjes die daar zijn neergelegd om de oever te beschermen tegen golfslag van de scheepvaart.

Goede stekken zijn de twee bruggen over het water en de ingang van zijkanaal C aan het Noordzeekanaal. De al eerder genoemde stenen dammetjes zijn ook prima stekken en samen met de ondiepe gedeeltes zijn dit prima stekken voor de vroege ochtend en avond.

Vergeet ook niet de haven van Watersportvereniging IJmond. Hier zul je roofvis vinden maar als je goed kijkt zie je er vaak diklip harders zwemmen.

Let overigens wel op met kayak en bellyboat, het kan er door het spuien in één keer flink hard stromen… Voor de kantvisser ook niet altijd even prettig als zijn hele tuig wordt meegenomen. Zwaarder vissen is dan echt nodig.

Visbestand en vangsten

Zijkanaal C staat wel vooral bekend om zijn uitstekende bestand aan snoekbaars en Baars en er wordt hier dan ook veel op gevist. Zoals we al schreven bestaat het visbestand uit een groot aantal vissoorten zowel zoet als zout. Je kunt dan ook heel goed diklip Harder en bot verwachten. Naast deze vissen zijn natuurlijk de blankvoorn en dikke lappen brasem te vangen. Karper word overigens ook gevangen op het water.

Bereikbaarheid

Vergunningen en rechten

Het Noordzeekanaal en de zijkanalen is in de landelijke lijst opgenomen. Nachtvissen is toegestaan in de maanden Juni, Juli en Augustus, zoals aangegeven in de visserijwet.


In de buurt van Zijkanaal C te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: