Zuid-Willemsvaart


Vissen tussen Maastricht en ‘s-Hertogenbosch

Dankzij keizer Napoleon en zijn militaire ambities hebben we nu een prachtig kanaal waar het voor de sportvisser goed vertoeven is. Het kanaal loopt gedeeltelijk door België en loopt dan via Lanaken weer naar Maastricht. Vele Limburgse en Brabantse sportvissers kennen het viswater als hun broekzak en vissen hier dan ook regelmatig.

Viswater en visstekken

Het kanaal dat Maastricht en s’ Hertogenbosch verbind heeft een totale lengte van 123 kilometer. Het water heeft een hoogte verschil van 40 meter en dat betekend dus dat er sluizen nodig zijn om het water te kunnen beheersen. Waren er in het kanaal in vroegere tijden nog 21 sluizen nodig zijn er nu nog 16 sluizen over die elk natuurlijk prachtige visstekken vormen.

De breedte van het water ligt tussen de 24 en 48 meter en de diepte van het viswater varieert tussen de 2 en 3 plus meter.

Visbestand en vangsten

Het visbestand is heel goed te noemen en natuurlijk vind je er de Brasems en blankvoorn die er in grote getalen gevangen kunnen worden. Voor de Baars vissers is het Zuid-willemskanaal een waar walhalla en kun je heerlijk langs de kanten vissen op Baars en echt aantallen scoren.

Andere vissoorten die op het kanaal worden gevangen zijn kolblei, grondel, pas, rietvoorn windes en zeelt. Zijn deze vissoorten minder aanwezig als brasem en Blankvoorn toch is het duidelijk dat op het kanaal een rijke verscheidenheid aan vissoorten worden gevangen.

Verder wordt er redelijke resultaten geboekt door de snoekbaars vissers en kan je er ook snoek verwachten. Een nog interessante roofvis soort die er gevangen wordt is de Meerval waar steeds meer vangstmeldingen van zijn in Nederland.

Opvallend is overigens dat er betrekkelijk weinig karper wordt gevangen in het kanaal. Overigens worden er de laatste jaren regelmatig karpers uitgezet.

Bereikbaarheid

Het kanaal is goed bereikbaar en er kan op verschillende plekken prachtig worden gevist met de auto naast je visstoel.

Vergunningen en rechten

Het kaneel is in de landelijkelijst met viswateren opgenomen.

Viswater impressie video



In de buurt van Zuid-Willemsvaart te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: