Haagse Grachtengordel


Haagse Grachtengordel

De Haagse grachtengordel is de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan wat viswaterkwaliteit betreft. Regenwaterafvoer is in fasen afgekoppeld van het vuilwater riool waardoor overstorten steeds minder voorkomen. Het water is glashelder met veel plantengroei. Vooral na regenval en op warme zomeravonden is het goed vissen.

Viswater en visstekken

Die zomeravonden zijn vooralde beste tijd om baars en snoek te vangen maar ook karper zwemt volop door de grachten en is leuk te vangen met de pen.

Het vissen in de grachten is echt streetfishing te noemen. Hoge kanten en veel bruggen en meerpalen waar vooral goed baars te vangen is. Neem een goed schepnet mee en een onthaakmat om een eventuele snoek netjes te kunnen landen en onthaken. Vissen met kleine pluggen zoals de Salmo Hornet (S) en Illex Chubby wordt geadviseerd.

In de grachten zie je veel lelievelden in het water en stroomt het water vaak en soms zelfs stevig. Juist die waterplanten en stroming maakt dat het water zeer helder is en een pracht van een leefomgeving is voor de gezonde visstand.

Visbestand en vangsten

Het visbestand bestaat voornamelijk uit baars en snoek maar ook snoekbaars wordt af en toe gevangen. Mede door het spiegelkarper project van de ‘s-Gravenhaagse hengelsport vereniging (sinds 2005) zwemt er ook een groot bestand karpers rond. De vangst van grote brasem wordt gemeld en in de winter liggen de grachten vol met grote blankvoorn.

Bereikbaarheid

Het viswater en stekken zijn in bijna de hele stad goed bereikbaar met zowel de auto, fiets of het openbaar vervoer. let er wel op dat het overal betaald parkeren is. Een dagje vissen kan qua kosten aardig oplopen als je met de auto bent.

De kanten zijn vaak hoog en steil dus pas goed op en neem een langstelige landingsnet mee. Respecteer de aanwezigheid van woonboten en pleziervaart in de Grachten van Den Haag.

Vergunningen en rechten

Om te mogen vissen in de Haagse grachten zijn er twee opties ;

Op roofvis mag alleen gevist worden indien men lid is van de ‘s-Gravenhaagse Hengelsport Vereniging of één van de zusterverenigingen.

Wil u vissen op witvis dan volstaat een stadsvisbewijs (verkrijgbaar bij de winkeliers) maar dat is dan alleen toegestaan met één hengel en de aangewezen assoorten. Het stadsvisbewijs is er in drie soorten: Jeugd, volwassen en 65+ en kost zeer weinig.

In sommige wateren van de stad mag niet gevist worden met een werphengel, kijk in de vergunning voorwaarden welke wateren dat precies zijn.

Voor meer informatie over lidmaatschap van onze vereniging kunt u mailen met ghv@vispas.nl of met secretaris@ghvdenhaag.nl


Auteur: Lex Peters


In de buurt van Haagse Grachtengordel te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: