Sneek


Vissen in de Grachten van Sneek

Sneek is een Friese stad ten Zuid-Westen van de Friese hoofdstad Leeuwarden. De stad ligt dichtbij het Sneekermeer en staat bekend om zijn watersport en natuurlijk ook de grachtjes waar we het hier over gaan hebben.

Viswater en visstekken

Het vissen in Sneek is voor de sportvisser die van Urban Fishing houd. Het kan er zeker in de zomermaanden best wel druk zijn en met de Sneek week zou ik adviseren er gewoon niet te gaan vissen. Ik schreef al dat Sneek echt een watersport stad is en je zult het viswater dan ook moeten delen met de boot(jes) liefhebber.

In de stad vind je alle soorten aan wal beschoeiing als houten flonders, gemetselde muurtjes en betonnen beschoeiing. Hierlangs is het prachtig vissen met dropshot op baars. Natuurlijk vind je in de grachten de bruggetjes en grote palen in het water waar boten kunnen aanleggen. Ook deze opstakels vormen prachtige stekken.

Het water stroomt vaak op verschillende plekken zoals de Badhuisgracht waar in de gracht een versmalling zit. Ook de andere grachten kennen een lichte stroming en in de zomermaanden is er veel tumult en beweging in het water wat de vis hier goed aan het azen brengt.

Het water in de stad is rond de twee meter diep. ondanks dat de grachten meestal niet heel erg breed zijn zijn er toch een soort van taluds te vinden en is het midden van het water net wat dieper dan de kanten. Op de bodem vind je niet heel erg veel troep zoals vaak in andere steden wel het geval is. Toch is de bodem hier niet vlak en zijn er vele putjes en plateaus te vinden.

Visbestand en vangsten

In de grachten van Sneek vind je een bijzonder gezond bestand aan vissoorten. Dat is ook niet zo raar als je ziet dat de grachten worden gevoed door onder andere het Sneekermeer (Snitser Mar)

In de grachten kan je behoorlijke aantallen Kolbleien vangen die ook nog eens van een mooie grote kunnen zijn. Maar ook de Blankvoorn komen hier in mooie aantallen voor. Naast deze twee soorten is het niet ongebruikelijk om Winde te vangen in de Grachten.

Natuurlijk zijn ook de roofvissen hier vertegenwoordigd. Niet ver van Sneek loopt het Prinses Margrietkanaal wat bekend staat om zijn snoekbaars bestand en die vind je ook in de sneker grachten. Naast de snoekbaars kan je hier snoek en baars vangen. Vooral in de Winter zijn hier hele dikke snoekedames te vangen.

Bereikbaarheid

Je kunt bij vrijwel alle stekken heel goed komen. Met de auto kan je parkeren direct in de stad. Denk er dan aan dat het hier dan om betaald parkeren gaat en daarvoor heb je kleingeld nodig en kan je niet met chipknip betalen (2011). Ben je bereid iets verder te lopen dan kan je je auto heel erg goed iets uit het centrum kwijt en scheelt dat je weer parkeergeld.

Vergunningen en rechten

De visrechthebbende is Sportvisserij Frylsan. Al het viswater in Sneek is opgenomen in de landelijkelijst met viswateren waardoor je met je VISpas hier kunt vissen.

Vis je hier dan moet je je VISpas en de landelijke en federatieve lijst van viswateren bij je hebben.

Viswater impressie videoIn de buurt van Sneek te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: