De Urkervaart


De Urkervaart, Flevoland

De Urker vaart is een 13 kilometer lange vaart tussen Emmeloord en Urk en loopt van af de Zwolse Vaart bij Emmeloord naar Urk waar het water de IJssel in wordt gepompt. De vaart is een bekend viswater voor de wedstrijdvisser en er worden dan ook regelmatig viswedstrijden gehouden.

Viswater en visstekken

Het viswater is 13 kilometer lang met een gemiddelde breedte van 40 meter en een diepte tussen de 1,5 en 3 meter in de vaargeul. Het water kan flink stromen als de sluizen in Lemmer of bij Urk worden opengezet. Het gemaal Vissering pompt het water bij Urk het IJsselmeer in.

Het is een echte polderkanaal en net als veel kanalen recht toe rechtaan. Langs het hele water vind je rietkragen en op verschillende plekken waterplanten als gele plomp.

De Urkervaart kent enkele belangrijke zijvaarten die ook het bezoeken waard zijn. Nagelervaart, Espelervaart en Lemstervaart waar de Urkervaart overgaat in de Zwolsevaart.

De kruisingen van de vaarten zijn natuurlijk de welbekende hotspots en de drie bruggen over de Urkervaart zijn natuurlijk ook prachtige stekken. Andere goede visstekken vind je o.a in Emmeloord waar het in de winter goed vissen is op Voorn en Brasem.  Ter hoogte van Tollebeek vind je een verbreding in het kanaal met een diep gat wat ook een prima winterstek vormt.

Richting Urk is het water tussen de brug en de Urkersluis het water ook weer een stuk dieper. Hier kan je het hele jaar door goed vis verwachten.

Visbestand en vangsten

Het visbestand bestaat voornamelijk uit voorn, brasem en karper. Naast deze vissoorten vind je in het kanaal grote windes die je met name in het voorjaar en zomer goed kunt vangen. Sporadisch wordt er ook kolblei en roofblei gevangen.

Snoekbaars en snoek worden in de Urkervaart ook gevangen maar hier moet je tijd in investeren en de vis zoeken.

Bereikbaarheid

De hele Noordoever is heel goed te bereiken via de provinciale weg N351

Vergunningen en rechten

De Urkervaart is opgenomen in de landelijke en federatieve lijst van viswateren. Een houder van de VISpas mag hier dan ook vissen.


In de buurt van De Urkervaart te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: