Breedsendijk Yerseke


Breedsendijk Yerseke

Viswater en visstekken

Een van de meest spectaculaire locaties op zee waar ik erg graag vis is de Breedsendijk. Intussen vis ik er al heel wat jaartjes en het blijft een topstek. Je kunt er verschillende vissoorten aantreffen, maar de meestvoorkomende zijn de bot, de zeebaars en de paling. De botten die je er vangt zijn van uniek formaat. Een bot van 35 cm is eerder regel dan uitzondering! Met grote regelmaat kun je er nog veel grotere botten vangen. Je vangt ze er vrijwel het gehele jaar, maar de pieken liggen duidelijk in het voor- en najaar. In de zomer- en wintermaanden is de breedsendijk niet echt een goede stek! In de zomer kun je er wel vaak makrelen en harders spotten, maar je vangt ze dan moeilijk. Ook willen er nog wel eens zeehondjes tot vlak voor de kant naderen! Al met al een interessante stek voor wie grote vis wil vangen! De dijk is vrij ‘saai’, dus het maakt niet heel veel uit waar je gaat zitten. Als je maar niet te dicht bij het strand neerstrijkt!

Aas
Bij deze stek is er eigenlijk maar een aassoort die écht werkt: de zeepier. Andere aassoorten kunnen ook effectief zijn, maar pieren blijven bij mij op nummer 1 staan! De zeebaars heb ik er nog nooit aan het kunstaas gevangen. Je kunt beter met natuurlijke aassoorten vissen! Aas kun je in Yerseke prima kopen!

Tij(d)
Het liefst vis ik aan de breedsendijk met opkomend water. Met afgaand water heb ik ook wel goede vangsten geboekt, maar de voorkeur geef ik aan opkomend water. Vanaf een uurtje of drie voor hoog kun je er vissen. Bij laag water kun je aan de breedsendijk niet terecht voor de visserij! De tijd van de dag maakt niet heel veel uit. Wel is het zo dat je ’s nachts beter vangt. Let op: het stroomt niet altijd hard! Soms kan je met de feeder leuk vissen! Als het doodtij is, lukt dat meestal wel

Materiaal
In principe kun je met alle materiaal terecht aan de breedsendijk. Je hoeft geen idiote afstanden te werpen (later meer hierover). Wel is het zo dat er dicht aan de kant stenen liggen waar je materiaal in kan verspelen, dus een voorslag kan wel handig zijn, maar als je ver genoeg werpt, kun je een dag vissen zonder iets te verspelen!

Techniek
Het is niet moeilijk om een visje te vangen aan de Breedsendijk. Het gebeurt vrijwel nooit dat ik visloos naar huis ga. Als je een mooi eindje gooit, lig je goed en kun je wachten tot de beet. Veel meer houdt het niet in. Ik schat dat je met een worp van 50 mtr al gebakken zit. Heel ver werpen werkt eerder averechts! De montage die je gebruikt, kan wel schelen. Het blijft een beetje proberen wat de ideale manier is. Soms moet je wel afhouders gebruiken, soms niet. Soms de ene onderlijn, dan weer de andere. Met een haakmaatje 1-6 zit je gebakken. Soms is het effectief om met een enkele haak te vissen, omdat je dan verre worpen kunt maken. Zelf doe ik dat als ik tegenwind heb. Meestal kies ik voor loodgewichten van 50 tot 175 gram. Het ligt er een beetje aan wat de stroming doet.

Tips
Het is handig om een goede steun mee te nemen. Je kunt je hengel ook kwijt in de stenen, maar een steun is wel zo plezierig!

Wier
Ook deze stek heeft z’n nadelen. Omdat de Breedsendijk in een soort luwte in de Oosterschelde ligt, is het een bijzondere stek, maar dat heeft wel nadelen! Er kunnen zich idiote hoeveelheden wier bevinden die het vissen veronaangenamen!Op de vangsten hoeft dit nog niet meteen een slechte uitwerking te hebben, maar het vist een stuk minder prettig!

Viswedstrijden
Het gebeurt niet vaak, maar soms zijn er viswedstrijden aan de breedsendijk. Als dat het geval is, zul je een plaatsje naast het parcours moeten zoeken, maar dat lukt in de meeste gevallen wel!

Visbestand en vangsten

Zoals vermeld zwemmen zijn er bij de Breedsendijk verschillende vissoorten vertegenwoordigd. De nadruk ligt echter op de reeds vermelde soorten. Daarnaast kun je nog een verdwaald scholletje aantreffen. De hoeveelheden vis die je aan de Breedsendijk vangt zijn niet geweldig, maar de grootte van de vissen kan magnifiek zijn! Grote botten kun je er vangen van april tot oktober. Paling vang je er met name in de zomermaanden, dus juni tot september. Voor de zeebaars zijn de september- en de oktobermaand uitermate geschikt!

Bereikbaarheid

De Breedsendijk is prima bereikbaar. Je kunt de auto onderaan de dijk zetten. Je hoeft dan alleen de dijk maar over te steken! Met de fiets kun je zelfs aan de zeekant fietsen, dus niks te klagen!
De Breedsendijk ligt naast het strand bij Yerseke. Lopend is het niet echt goed te doen, want je moet niet al te dicht bij het strand zitten!

Routebeschrijving:

Vanaf de A58
Wanneer je vanaf de snelweg Yerseke binnenkomt moet je eerst heel Yerseke door. Je komt dan via de Zand- en Molendijk Yerseke binnengereden. Daar volgt een rotonde. Je neemt, uit m’n hoofd gezegd, de tweede afslag de Welleweg in. Aan het eind van die weg ga je rechts de Langeville in. Daarna neem je de eerste links de Marijkelaan in. Deze rijdt je uit tot de rotonde. Je neemt dan de tweede afslag de Molenlaan in. Je gaat dan heel de tijd rechtdoor. Let op: op een gegeven moment heet deze weg de Damstraat! Op een gegeven moment zou je Yerseke weer uitrijden. Je rijdt dan op de Postweg. Voor de borden moet je echter rechts. Je rijdt dan bij de Breedsendijk. Let op: je zit dan vlakbij het strand. Je kunt beter nog een stukje verder rijden! Verderop zijn de vangsten beter!

Vanaf de Postweg
Als je vanaf Goes komt over de Postweg is het heel eenvoudig. Daar waar je Yerseke binnenrijdt, ga je links naar de dijk!

Vergunningen en rechten

Voor het vissen op de Oosterschelde zijn geen vergunningen nodig


Auteur: Bertijn


In de buurt van Breedsendijk Yerseke te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: