Noordpier Wijk aan zee


De Noordpier van Wijk aan Zee, “the place to be” voor de zeevisser!

De Noordpier van Wijk aan Zee is net als de Zuidpier van IJmuiden bedacht om verzanding van de haven te voorkomen en om zeeschepen een veilige doorvaart naar de sluizen te bieden. Daarnaast biedt de Noordpier zeevissers een gamma van vismogelijkheden. Al vanaf de start, bij het restaurant, tot aan het eind bij het rode vuurtorentje zijn er legio stekken die de moeite waard zijn om te proberen. Het is een plek waar de spinvisser, vliegvisser en de “traditionele” zeevisser hun hart helemaal kunnen ophalen. Alles wat jij kan bedenken is hier mogelijk!

Viswater en visstekken

Ga je vanaf de parkeerplaats naar links, dus niet de Noordpier op, maar richting de Hoogovens [Corus], dan vis je met een knappe inworp al in de vaargeul en kan je, als alles meezit, verschrikkelijk leuke vissport beleven aan mooie scholenbaars. Net na het restaurant sta je met laag water met je vliegenlat onwijs leuk te zeebaarzen tussen kleine losgeslagen stukken beton. Denemarkengangers die het op de zeeforel voorzien hebben, kunnen hier echt even in de sfeer raken. En geloof het of niet, maar een zeeforel behoort ook hier tot de mogelijkheden. Loop je wat verder, dan zie je aan de linkerkant op de Noordpier een klein betonnen huisje. Staat er niemand te vissen, zeker even proberen, een gekende stek voor zeebaars.

In de buurt van het hek, zo’n driehonderd meter de Noordpier op, zie je aan de rechterkant met laag water een wrak liggen. Niet makkelijk te bevissen, maar altijd de moeite waard om even te proberen. Na het hek kan je links, de oude kop op, en rechtdoor om uiteindelijk bij de nieuwe kop van de Noordpier uit te komen. Vanaf de oude kop is het mogelijk om in de vaargeul te vissen. Eerlijk is eerlijk, met wind tegen nog best wel een uitdaging. In de vaargeul mag je altijd kleine gulletjes en wijting verwachten. Overigens is vissen net als beleggen: Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst…….. Geldt ook op de Noordpier. Vaak fantastisch, maar soms ook dramatisch.

Na het hek rechtdoor is rechts, aan de buitenkant, over het algemeen top. Makreel, geep, fint, schar, bot, gul en zeebaars worden daar allemaal gevangen. Heb je twee hengels meegenomen, probeer het dan ook zeker met een hengel aan de binnenkant. Kan soms zomaar het verschil maken. In de zomermaanden op zeer broeierige avonden mag je op de Noordpier zeker tong verwachten. Op de opstaande rand zie je om de zoveel meters een getal staan. Bij plateau 1, op ongeveer 1300 meter [dat staat dan op die rand], lag vroeger een mosselbank en dit is/was een van de plekken waar je echt goed tong en paling kon vangen. De hele mosselbank ligt er niet meer, maar de restjes nog wel, dus wie houd je tegen om het hier eens te proberen? Op plateau 2, volgens mij staat daar 2000, is het goed vissen op schar, bot, gul en wijting. Ga je helemaal naar de punt dan kom je in echt diep water en kan je soms echt voor verschrikkelijk leuke verrassingen komen te staan. Zomaar ineens een bak van een gul, vrachten met schar, kneiters van botten of enorme scholen makreel of geep. Maar ook vastzitten! Hoe verder je namelijk de Noordpier op gaat, hoe meer betonblokken er omheen zijn gegooid. Probeer eens een loodlifter!

Kortom de Noordpier van Wijk aan Zee is “the place to be” voor de zeevisser!

Visbestand en vangsten

Bot vang je hier het hele jaar door. Schar meldt zich meestal zo rond oktober en kan tot ver in het voorjaar gevangen worden. De ene keer met vrachten tegelijkertijd en de andere keer moet je mazzel hebben. Geep, makreel en fint zijn er in de zomermaanden en vaak in enorme scholen.

Zeebaars meldt zich vaak in april en kan tot ver in oktober/november gevangen worden. Probeer eens een dobber vlak tegen de betonblokken aan met op anderhalve meter een mooie zager op je haak. Gul en wijting zijn het best vertegenwoordigd in de wintermaanden. Over het algemeen niet onwijs groot, maar wel leuk om te vangen. Kneiters zijn de uitzonderingen. Maar waar is dat niet? Puitaaltjes, pollak, soms zelfs een koolvis, een verdwaalde harder, zeeforel en zelfs steenbolk behoren tot de vangsten op de Noordpier. Zijn wel uitzonderingen hoor! Vang je er een, maak dan zeker even een foto…

Bereikbaarheid

Rijd je Wijk aan Zee in, weet dan dat je aan het einde van de dorpsweide linksaf moet. Die dorpsweide kan je echt niet missen. Je rijdt het dorp in en links ligt een heel groot grasveld [de dorpsweide]. Aan het einde links. Volg die weg en je komt vanzelf uit bij de toegangsweg naar de Noordpier. Rijd die weg helemaal af tot aan de parkeerplaats. Parkeren is gratis. Wijk aan Zee is bezig met een enorme opmars voor wat betreft recreatie en nu al is rechts van de Noordpier bekend in heel Europa als de plek to be voor surfers. Het kan er dus druk zijn, maar er zijn veel parkeerplekken. Kom je vroeg, dan is er altijd plaats en anders moet je even lopen.

 

Gezien de lengte van de Noordpier is een karretje geen overbodige luxe. Ben je een spin-, vliegvis-, of “licht”-visser, dan weet je zelf wel hoe jij je spullen mee moet nemen. Net als op de Zuidpier van IJmuiden zijn er op de Noordpier van Wijk aan Zee twee hekken. Is het eerste hek dicht, stop er dan maar mee en zoek een andere visplek. Dat hek gaat dicht als het te gevaarlijk is om de pier op te gaan. Het tweede hek is altijd dicht, maar aan de rechterkant is een opening waar je langs kan. Beoordeel zelf wanneer vissen kan en wanneer niet. Wees geen held!

Vergunningen en rechten

Voor het vissen van af de pier is geen vergunning nodig.


In de buurt van Noordpier Wijk aan zee te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: