Oosterschelde (binnenkant Banjaard)Oosterschelde (binnenkant Banjaard)

Net naast de stormvloedkering ligt er een veelzijdige stek.

Met harde wind uit Zuid, Zuidwest, West, Noordwest en Zuidoost, kan men hier toch nog rustig en redelijk beschut uit de wind vissen.

Voorheen redelijk wat steenstort op deze plek, doch afgelopen jaren meer en meer verzand. Wanneer men op google via de sateliet inzoomt, kan men de plek uitvoerig bekijken.

Viswater en visstekken

U kan dan zien dat kort tegen de brug een klein strandje is, hier staan meestal de zeebaarsvissers overdag, en op zo’n 20 à 30 meter (bij laag water), ligt er onder water wat steenstort (deze is +- een 15-tal meter breed)met bijhorende algen aan, wat ervoor kan zorgen als men niet oplet, hier een mooie vis kan verspelen en/of materiaal in kan kwijtraken.

Vanaf het strandje tegen de brug naar rechts richting de reling, staan overdag meestal geepvissers. Let op bij laagwater! de steenstort aan de voet van de dijk is bedekt met algen en heel verraderlijk. Eémaal voorbij de steenstort wanneer het helemaal laag is, komt een klein strookje (+-80cm) strand vrij.

De tongvisserij gebeurt er bij het vallen van de avond en nacht. Hiervoor vist men meestal rondom de splitsing van de dijk die overgoten is met pek en de vierkantige stenen (ook heel goed zichtbaar op google via sateliet).

Af en toe gebeurt het dat de makreel er bij opkomend water, heel kort bij de kant komt. Meestal bevinden deze zich dan in de buurt van de scheiding van hevig binnenkomend water en rustiger water, ter hoogte van het 1ste gat.

Het beste getij voor de visserij overdag, is met opkomend water, voor de nachtvisserij maakt het op deze stek niet zoveel uit. Hoewel voor de nachtvisserij er een lichte voorkeur is om te gaan vissen met laagwater omstreeks 23u. Doch kan ik u uit ervaring aanraden het ook eens anders te doen ( hou dan wel rekening dat de stroming wat heviger zal zijn en bijgevolg u regelmatig meer last van zeewier zal hebben).

2 Bijkomende opmerkingen:

1. boven op de dijk staat een afvalemmer, maak hier gebruik van, deze staan hier niet enkel voor het uitzicht. En mocht deze overvol zijn, is het maar een kleine moeite uw afval mee te nemen. Zodoende dat iedereen hier mag komen blijven vissen in de toekomst.
2.Normaal gezien mag men niet achter de relingen vissen. Nochthans wordt dit gedoogd over het algemeen!, dus mocht er politie of andere instanties langskomen om aan te geven dat u moet vertrekken, luister dan meteen naar deze mensen! Zoniet, kan u het met een dure visdag bekopen en eventueel voor iedereen naar de toekomst toe, verkallen.

Visbestand en vangsten

Vissoorten die men er kan verwachten zijn zeebaars, pollak, makreel, geep, paling, tong, gul, steenbolk.

Af en toe gebeurt het wel eens een schar, haaitje of kreeft als bijvangst te hebben.

Bereikbaarheid

Uw wagen zal u moet parkeren in het grasperk aan de jacobaweg, net voor de slagboom(hou de weg vrij voor het werkverkeer e.d.).De parkeerplaats kan je zien op volgende coördinaten via Google: 51.596171,3.681353. Via de geasfalteerde weg kan u te voet naar de stek gaan (duur +- 15 à 15 minuten). Onderweg zal u op uw rechts in de verte Seafarm zien, hier kan u tijdens de werkdagen en -uren, verse messchelpen gaan halen. Binnen zal u geen kijkje mogen nemen i.v.m. hygiënische voorschriften, u hoeft enkel aan de ingangsdeur op de bel te drukken, te wachten dat iemand u opendoet, en te vragen of messchelpen beschikbaar zijn en door te geven wat u nodig heeft. Binnen de 3minuten heeft u dan vers en uitstekend aas voor zeebaars, schar enz…

Vergunningen en rechten

 


Auteur: Wauters Benjamin


In de buurt van Oosterschelde (binnenkant Banjaard) te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: