Zuidpier IJmuiden


De Zuidpier van IJmuiden, één ongekend veelzijdige visplek!

De Zuidpier van IJmuiden is ooit aangelegd om verzanding van de haveningang te voorkomen en om schepen een veilige doorvaart naar de sluizen te bieden. De lengte is gigantisch en er overheen loopt een groot breed pad waar je met gemak met een auto overheen zou kunnen rijden. Dat laatste is helaas niet toegestaan, maar het kan wel! De Zuidpier loopt ver zee in en de waterdiepte er omheen varieert van luttele centimeters aan de strandkant tot aan een meter of 10 diep op de punt van de Zuidpier

Viswater en visstekken

Rondom de gehele Zuidpier liggen enorme betonblokken die het geweld van de zee moeten beteugelen. Overal rondom deze betonblokken mag je vis verwachten. Ook de kans op vastzitten! Alle vormen van sportvisserij is hier te beoefenen. Denk hierbij aan vissen met levend aas, kunstaas, met dobbers en natuurlijk ook het vissen met de “gewone” strandpaternoster. Zelfs mensen met een vliegenlat weten de Zuidpier van IJmuiden te vinden.

Bijna alle vissoorten die je in de Noordzee rondom de Nederlandse kust mag verwachten, komen hier op gezette tijden even buurten. Juist die diversiteit van vissoorten en de mogelijkheid tot het beoefenen van bijna alle soorten van sportvisserij maken van de Zuidpier een ongekend veelzijdige visplek.

Gekende stekken op de Zuidpier zijn “de oude kop” en de “kop van Jaap”. De oude kop ligt gelijk rechts aan het begin van de Zuidpier. Er staat een klein vuurtorentje. Bij slecht weer, een harde zuid-zuidwestenwind, een stek waar je altijd kan vissen. Het is geen supergrote stek en vol is vol. Met een knappe inworp lig je al in de vaargeul en vlak tegen de oude kop aan is het leuk peuteren op scholenbaars en kleine gulletjes.

Voor de kop van Jaap moet je een flink eind wandelen. Dit ligt namelijk vlakbij het uiterste puntje van de Zuidpier. De precieze locatie kan ik niet aanduiden, vraag het even aan de aanwezige vissers. Ze wijzen je hem zo aan. Dat is de stek waar je met een beetje mazzel nog echte beren van gul kan vangen. We weten allemaal dat de kabeljauwstand terug loopt, vandaar dat “beetje mazzel”.

Rondom de Zuidpier, zowel aan de binnen- als buitenkant is het in de zomermaanden goed makrelen en geep vissen. Hoe dichter je tegen de rotsblokken aan durft te vissen, des te groter de kans op leuke gulletjes en zeebaars. Bot zit er altijd wel en in de wintermaanden kan het er soms miegelen van de schar. Echt mooie schar!

Visbestand en vangsten

Zoals geschreven, mag je [bijna] alle vissoorten die onze Noordzee rijk is op gezette tijden verwachten. Het ene jaar is geen graadmeter voor het andere jaar, maar zit alles mee, dan mag je hier bot, schar, makreel, geep, fint, gul, wijting, zeebaars, tong en soms zelf ook nog wel eens een paling verwachten. Toevalstreffers zoals een haaitje, puitaal of pollak zijn op de Zuidpier allemaal mogelijk. Schar kan er het ene jaar gigantisch zitten en het andere jaar weer wat minder. Hetzelfde geldt voor de zeebaars, wijting en gul. Makreel, fint en geep komen altijd langs en soms in echt grote scholen! Met een dobbertje een waanzinnige belevenis!

Bereikbaarheid.

De Zuidpier is te bereiken via IJmuiden. Volg de borden strand en Seaport Marina. Je komt dan op een grote parkeerplaats uit waar je ’s winters gratis mag parkeren en in de zomer betaal je een dagtarief. Vanaf de parkeerplaats is het een pittige tippel naar de Zuidpier toe. Ga je voor “de lichte visserij”, dan is die tippel goed te doen, maar ga je voor “zwaar”, neem dan een karretje of iets dergelijks mee.

De weg naar de Zuidpier toe en ook erop is goed te belopen, zoek dus je gemak. Er staan diverse hekken op de Zuidpier. Het eerste hek is altijd “open” en kan je aan de linkerzijde passeren. Fietsen passen daar ook langs. Het hek verderop, op de Zuidpier, wordt gesloten als de weersomstandigheden daar om vragen.

Voor je eigen veiligheid, ga niet lopen klooien… Misbruik wordt zwaar bestraft! Graadmeter dat het hek dicht gezet wordt, is ongeveer windkracht 7. Alleen echte die-hards gaan dan nog vissen…

Vergunningen en rechten.

Voor het vissen van af de pier is geen vergunning nodig.

Viswater impressie video


In de buurt van Zuidpier IJmuiden te vinden:


Vertel ons jouw ervaringen: